Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježeno 28 godina rada Ekonomskog fakulteta

24 Novembar 2021
3 min.
Obilježeno 28 godina rada Ekonomskog fakulteta

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježio je danas 69 godina postojanja i 28 godina rada u Republici Srpskoj promocijom 61 diplomiranog ekonomiste i pet magistara, mastera ekonomije.

Dekan Ekonomskog fakulteta Radomir Božić naveo je da je u protekloj akademskoj godini diplomu steklo pet magistara, mastera ekonomije, 49 diplomiranih ekonomista i 12 diplomiranih ekonomista za turizam i hotelijerstvo.

“Ovo je veliki dan za Fakultet, a ove godine obilježavamo 69 godina, jer baštinimo tradiciju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, najstarijeg fakulteta u BiH i 28 godina u Palama”, istakao je Božić i izrazio nadu da su diplomcima obezbijedili da steknu kvalitetna konkurentna znanja i vještine, te da će na osnovu toga uspjeti da grade svoje poslovne karijere.

On je napomenuo da u ovoj obrazovnoj ustanovi posljednjih godina intenzivno rade na tome da preko poslovnih partnera u javnom, privatnom i finansijskom sektoru pomognu zapošljavanju svojih studenata i da imaju dosta dobre rezultate na tom planu.

“Nastojimo da povjerenje i podršku koju nam pružaju Narodna skupština kao osnivač i Vlada Republike Srpske opravdamo na način da damo kvalitetno obrazovanje našim studentima, ali isto tako da naši nastavnici i saradnici radeći svoj posao daju odgovarajući doprinos razvoju lokalne zajednice i društva u cjelini”, naglasio je Božić.

On je naveo da pokušavaju da budu na usluzi i da dogovore aranžmane sa institucijama i privatnim sektorom koji će biti obostrano korisni i na komercijalnoj osnovi, te da i na taj način obezbijede dodatne prihode za Fakultet, koje koriste za razvoj sopstvenog kadra.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je Ekonomski fakultet u Palama pokazao da je istinski rasadnik znanja i da znanje koje su ljudi sticali na njemu upotrebljavaju već duži period u razvoju javnog sektora i privrede.

On smatra da je ovo ustanova koja je na pravi način pokazala kako se razvija, a uvijek je u fokusu bilo znanje profesora, koje su na kvalitetan način prenosili studentima.

“Da nije bilo te mudre odluke 1992. godine da se formira Univerzitet u Istočnom Sarajevu, sigurno danas ovo društvo ne bi bilo na ovom stepenu razvijenosti”, istakao je Ćosić.

Diplomirani ekonomista Nina Brčkalo rekla je da je fakultet završila prosjekom 9,9 i da je upisala master studije u Beogradu.

Ona svim mladima preporučuje da upišu Ekonomski fakultet u Palama zato što je uvijek perspektivan i što se na Fakultetu trude da modernizuju programe i nastavu, odnosno teže da budu sve bolji. 

SRNA

Povezani članci

Regionalne muzičke zvijezde otvaraju ski sezonu na Jahorini

Skijaška sezona na Jahorini zvanično će biti otvorena sutra, a turisti će i ove godine imati priliku da uživaju u muzičkom spektaklu poznatih regionalnih muzičara, najavljeno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”. Na otvaranju sezone, do nedjelje, 5. decembra, pjevaće Haris DŽinović, Saša Matić, Milica Todorović i Toni Cetinski. Na platou Poljice, u specijalno pripremljeno koncertnom […]

Srpske žrtve niko neće omalovažavati

Iako se pominjalo da bi memorijalni kompleks stradalim sarajevskim Srbima u 20. vijeku trebalo da bude sagrađen na dijelu Vraca koji pripada Srpskoj, od te ideje se odustalo, tako da će pet spomenika i muzej u znak sjećanja nići u Istočnom Novom Sarajevu. Kultura sjećanja Istočnog Sarajeva na Odbrambeno-otadžbinski rat, ali i na stradanja Srba […]