Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Objavljeni detalji izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

20 Januar 2022
3 min.
Objavljeni detalji izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Ovih dana završen je jedan od zahtjevnijih radova na dionici autoputa Sremska Rača- Kuzmin. Postavljen je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u dijelovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon 6 mjeseci postavljena na stubove. To je korak bliže izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.Vrijednost komercijalnog ugovora izgradnje ovog autoputa, koji je potpisan prije  nešto više od 3 godine (19. decembra 2018.), je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona evra) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman (25 miliona evra). Projekat se finansira iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije, piše Blic.

Investitor su JP „Putevi Srbijeˮ, a izvođač radova je Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi Ve Ticaret A.S. ogranak Beograd. Komercijalnim ugovorom predviđeno je da kompanija Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Kako su za Blic Biznis rekli iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u toku su radovi na dvije glavne dionice:

– izvođenje radova na mostu preko Save, gdje je izvođač obećao završetak radova na mostu do kraja 2022;

– izvođenje radova na trasi autoputa Sremska Rača-Kuzmin, gdje je izvođač obećao završetak radova na trasi do kraja 2023;

Sremska Rača – Kuzmin

Ova dionica, ukupne dužine 18 kilometara sa sve mostom preko Save, je projektovana za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na sat i imaće po dvije trake, kao i jednu zaustavnu, u oba smjera.

Kako kažu iz resornog ministarstva Srbije predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje je u toku izgradnja mosta preko Save, dužine 1.327 metara.

Pored mosta preko Save, gradiće se i most preko rijeke Bosut, ali i petlje Bosut i Kuzmin. Petlja Kuzmin će spajati autoput  Beograd-Šid i autoput Kuzmin-Sremska Rača.

Donijeta su sva rešenja o eksproprijaciji na cijeloj dionici autoputa Sremska Rača-Kuzmin, a 9. juna 2021. godine izdata je građevinska dozvola za ovu trasu puta.

Požega – Kotroman

Kako za “Blic Biznis” kažu iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, studija opravdanosti sa idejnim projektom dionice Požega- Kotorman. Saradnja na izradi plansko-tehničke dokumentacije se realizuje sa turskom kompanijom Tasyapi.

– Komercijalnim ugovoru predviđeno je da turska kompanija Tasyapi izradi Studiju izvodljivosti sa Idejnim projektom za Požega – Kotroman. Projektant za izradu dokumentacije je Saobraćajni institut CIP, a vrednost projekta iznosi 25 miliona evra. Rokovi za projektovanje se računaju od dana stupanja Komercijalnog ugovora na snagu, kažu iz ministarstva.

Rok za izradu dokumentacije Požega-Kotroman je 42 mjeseca, dakle trebao bi da bude gotov 26. juna 2023. godine.

Blic

Povezani članci

Danas Ramazanski bajram

Muslimani u BiH i širom svijeta danas dočekuju Ramazanski bajram, kojim se obilježava kraj ramazana, odnosno mjeseca posta. Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice biće održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a predvodiće je poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović. Vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitke povodom Ramazanskog bajrama uputili su zvaničnici Srpske. Ramazanski bajram […]

Ković: Bećirovićev apel podstaknut iz nekog centra moći

Istoričar Miloš Ković ocjenjuje da je očigledno da iz nekog centra moći dolaze podsticaji da se upućuju apeli kakav je apel bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića NATO-u da ovu zemlju pozove u svoje redove. Ković je za Srnu istakao da ova izjava podsjeća na molbe takozvanog Kosova da bude primljen u Nato. – Imamo […]