Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Objavljeni detalji izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

20 Januar 2022
3 min.
Objavljeni detalji izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo

Ovih dana završen je jedan od zahtjevnijih radova na dionici autoputa Sremska Rača- Kuzmin. Postavljen je most preko Save. Konkstrukcija teška 5.500 tona u dijelovima je u Srbiju stigla iz Turske, sklopljena je na savskoj obali i nakon 6 mjeseci postavljena na stubove. To je korak bliže izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo.Vrijednost komercijalnog ugovora izgradnje ovog autoputa, koji je potpisan prije  nešto više od 3 godine (19. decembra 2018.), je 250 miliona evra i obuhvata pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin (ukupno 225 miliona evra) i pripremu projektne i tehničke dokumentacije za dionicu Požega-Kotroman (25 miliona evra). Projekat se finansira iz zajma turske Eksim banke i budžeta Republike Srbije, piše Blic.

Investitor su JP „Putevi Srbijeˮ, a izvođač radova je Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi Ve Ticaret A.S. ogranak Beograd. Komercijalnim ugovorom predviđeno je da kompanija Tašjapi izradi kompletnu plansku i tehničku dokumentaciju i to Planove detaljne regulacije, Studiju opravdanosti sa idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu i Projekat za izvođenje, te izvođenje radova na izgradnji.

Kako su za Blic Biznis rekli iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u toku su radovi na dvije glavne dionice:

– izvođenje radova na mostu preko Save, gdje je izvođač obećao završetak radova na mostu do kraja 2022;

– izvođenje radova na trasi autoputa Sremska Rača-Kuzmin, gdje je izvođač obećao završetak radova na trasi do kraja 2023;

Sremska Rača – Kuzmin

Ova dionica, ukupne dužine 18 kilometara sa sve mostom preko Save, je projektovana za maksimalnu dozvoljenu brzinu od 130 kilometara na sat i imaće po dvije trake, kao i jednu zaustavnu, u oba smjera.

Kako kažu iz resornog ministarstva Srbije predviđeno je da buduća saobraćajnica prolazi kroz naselje Kuzmin sve do postojećeg graničnog prelaza kod Sremske Rače, gdje je u toku izgradnja mosta preko Save, dužine 1.327 metara.

Pored mosta preko Save, gradiće se i most preko rijeke Bosut, ali i petlje Bosut i Kuzmin. Petlja Kuzmin će spajati autoput  Beograd-Šid i autoput Kuzmin-Sremska Rača.

Donijeta su sva rešenja o eksproprijaciji na cijeloj dionici autoputa Sremska Rača-Kuzmin, a 9. juna 2021. godine izdata je građevinska dozvola za ovu trasu puta.

Požega – Kotroman

Kako za “Blic Biznis” kažu iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, studija opravdanosti sa idejnim projektom dionice Požega- Kotorman. Saradnja na izradi plansko-tehničke dokumentacije se realizuje sa turskom kompanijom Tasyapi.

– Komercijalnim ugovoru predviđeno je da turska kompanija Tasyapi izradi Studiju izvodljivosti sa Idejnim projektom za Požega – Kotroman. Projektant za izradu dokumentacije je Saobraćajni institut CIP, a vrednost projekta iznosi 25 miliona evra. Rokovi za projektovanje se računaju od dana stupanja Komercijalnog ugovora na snagu, kažu iz ministarstva.

Rok za izradu dokumentacije Požega-Kotroman je 42 mjeseca, dakle trebao bi da bude gotov 26. juna 2023. godine.

Blic

Povezani članci

Prijave poštom za glasanje izvan BiH neće biti razmatrane

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH podsjeća birače da neće razmatrati prijave za glasanje izvan BiH koje budu poslate putem pošte. U skladu sa uputstvom o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za ovogodišnje opšte izbore 2. oktobra rok za podnošenje prijava za glasanje izvan BiH ističe 19. jula. Prijave za glasanje izvan BiH se dostavljaju samo […]

Dodik: Sastankom sa Stanivukovićem Šmit nije postao visoki predstavnik

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njemački diplomata Kristijan Šmit sastankom sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem nije postao visoki predstavnik, jer Stanivuković nije zvaničnik Republike Srpske, kako ga pokušavaju predstaviti pojedini mediji. “Gradonačelnik je samo predstavnik Grada i nije zvaničnik Republike Srpske”, rekao je novinarima Dodik. Dodik je podsjetio da visokog predstavnika […]