Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Od januara ponovo se uvodi služenje vojnog roka u Hrvatskoj

09 Juli 2024
2 min.
Od januara ponovo se uvodi služenje vojnog roka u Hrvatskoj

Hrvatska će od 1. januara naredne godine ponovo uvesti služenje vojnog roka, a prema dosadašnjim saznanjima, obuka će se odvijati u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu.

Za vojni rok postoji politička odluka, a Ministarstvo obrane radi na izmjenama zakona o odbrani i o službi u Oružanim snagama, te pravilnicima koji će biti osnov za to da već od početka sljedeće godine prvi vojnici krenu na obuku, piše “Novi list”.

Još nije odlučeno da li će vojni rok trajati dva ili tri mjeseca. Ako bi se išlo na prvu varijantu, onda bi to podrazumijevalo samo osnovnu pješadijsku obuku.

Ukoliko bi vojni rok trajao tri mjeseca, onda bi tokom trećeg mjeseca vojnici išli na neki oblik specijalističke obuke u kopnenoj vojsci, vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani ili mornarici.

Hrvatska vojni rok nije ukinula, već ga je 2008. godine samo zamrznula tako da sve to neće biti pokretano od nule jer već postoji zakonodavstvo, ali i praksa po kojoj se obuka odvijala do prije 16 godina.

Iz Ministarstva su istakli kako će pokušati da kroz razne promotivne akcije podstaknu da se što veći broj obveznika odluči za klasičnu vojnu obuku.

Takođe, vojni rok će biti moguće i odgoditi, poput onih koji poslije srednje škole upišu fakultet.

SRNA

Povezani članci

Vučić- Vučević: Oni kojima se žuri u sukobe treba dobro da razmisle, sutra odgovor Bećiroviću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas povodom antisrpskog govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na komemoraciji srebreničkim Bošnjacima u Potočarima, da oni kojima se žuri u sukobe, treba dobro da razmisle o tome šta rade. On je novinarima u Beogradu rekao da će o Bećirevićom nastupu govoriti kada dođe vrijeme. – Nekima se veoma žuri da […]

Veliki obrt u slučaju nestanka Danke Ilić: Osumnjičeni za ubistvo devojčice negirao krivicu

U Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru danas je osumnjičeni Dejan D. negirao da je učestvovao u ubistvu dvogodišnje djevojčice Danke Ilić, rečeno je za Tanjug u tom tužilaštvu. Dejan D. je negirao izvršenje krivičnog djela teško ubistvo. Današnje saslušanje je zakazano na molbu osumnjičenog, koji je u tužilaštvu nakon hapšenja priznao da su on i Srđan […]