Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Odobreni novi udžbenici za osnovnu i srednju školu

21 Juli 2021
3 min.
Odobreni novi udžbenici za osnovnu i srednju školu

U Republici Srpskoj za školsku 2021/2022. godinu odobreno je šest novih udžbenika za osnovu školu, četiri za gimnaziju i deset za srednje stručne škole, saopšteno je danas iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske.


Novi udžbenici za osnovnu školu su Matematika za treći razred /udžbenik i radna sveska/, čiji su autori Draženka Šobat, Irena Milošević i Nenad Bosnić, Čitanka za šesti razred, autora Sanje Macure, Nine Govedar i LJilje Teodorović, te Srpski jezik i jezička kultura za šesti razred čiji su autori Sandra Lalić Zupur i Vesna Rkman.

Za sedmi razred osnovne škole novi je udžbenik Čitanka čiji su autori Sanja Macura i Nina Govedar, te Srpski jezik i jezička kultura za osmi i deveti razred, a autori su Miloš Kovačević i Milanka Babić.

Kada je riječ o udžbenicima za gimnaziju, od septembra 2021. godine u upotrebi su Geografija za prvi razred, čiji su autori Goran Trbić i Tatjana Popov, Čitanka za drugi razred, autori Željka Pržulj i Marijana Mitrić, kao i Zbirka zadataka iz fizike sa priručnikom za laboratorijske vježbe za drugi razred opšteg, prirodno-matematičkog i računsko-informatičkog smjera, a autori su Vučenović, Šetrajčić, Cvetković i Raspopović.

Novi je udžbenik i Engleski jezik za treći razred gimnazije /udžbenik, radna sveska i priručnik za nastavnike/, čiji su autori Nenad Tomović, Nataša Janković, Bojana Gledić i Nada Filipović.

Nova je i Teorija forme za prvi razred srednjih stručnih škola, zanimanje – likovni tehničar, tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda i fotograf, a autor je Siniša Vidaković.

Među novim udžbenicima je i Istorija umjetnosti za prvi razred srednjih stručnih škola, zanimanje – likovni tehničar, tehničar dizajna grafike, tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, struka Kultura i umjetnost, autora Siniše Vidakovića, kao i Istorija odjeće za prvi razred srednjih stručnih škola, zanimanje dizajner modni tehničar, struka Tekstilstvo i kožarstvo, autor Biljana Milošević Šošo.

Novi je udžbenik i Estetska njega za prvi razred srednjih stručnih škola, zanimanje – kozmetički tehničar, struka Ostale djelatnosti, a autor je Marija Spaić.

Bankarsko poslovanje novi je udžbenik za prvi razred srednje stručne škole, struka – Ekonomija, pravo i trgovina, zanimanje – bankarski tehničar, a autor je Milica Vojinović.

Među novim udžbenicima je i Higijena i kontrola za prvi razred srednje škole, struka – Poljoprivreda i prerada hrane, za zanimanje – prehrambeni tehničar, prehrambeni prerađivač, pekar i mesar, autora Petra Kovačevića.

Nove su i Osnove elektrotehnike i elektronike jedan, udžbenik sa riješenim zadacima za prvi razred srednjih stručnih i tehničkih škola, zanimanje tehničar mehatronike, a autor je Siniša Vujčić, kao i Čitanka za drugi razred srednjih stručnih škola, čiji je autor Katarina Vučić, Ekonomija za drugi razred srednje škole, struka – Ekonomija, pravo i trgovina, a zanimanje ekonomski tehničar i poslovno-pravni tehničar, čiji je autor Vesna Novaković.

Za treći razred srednje stručne škole, zanimanje turistički tehničar, novi je udžbenik i za Finansijsko poslovanje čiji je autor Milica Vojinović.

SRNA

Povezani članci

U Trnovu u petak vakcinacija bez najave

Građani Trnova u petak, 6. avgusta, moći će da se vakcinišu protiv virusa korona bez zakazivanja, a na raspolaganju je vakcina “sinofarm”. Direktor Doma zdravlja Trnovo Stefan Ivanović rekao je za Princip da će vakcinacija biti organizovana u terminu od 10.00 do 14.00 časova u prostorijama Doma zdravlja. Kada je riječ o vakcinisanju stanovnika ove […]

Istočno Sarajevo: Do 15. avgusta prijave za izbor najljepšeg dvorišta i balkona

Stanovnici Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva do 15. avgusta mogu da se prijave za izbor najljepšeg dvorišta, balkona i prostora zajednica etažnih vlasnika. Biće izabrana po tri najljepša dvorišta, balkona i prostora zajednica etažnih vlasnika, a prva nagrada je 100 KM za svaku od kategorija, saopšteno je iz Udruženje “Probudi se” Istočno Sarajevo, koje […]