Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Održan Sabor izvornog pjevanja

15 Jun 2024
2 min.
Održan Sabor izvornog pjevanja

U mjestu Tilava u opštini Istočno Novo Sarajevo danas je održan Sabor izvornog pjevanja na kojem je nastupilo 20 kulturno-umjetničkih društava i grupa izvornog pjevanja.


Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je Srni da je ovaj događaj prilika da se očuva i prenese tradicija srpskog naroda na mlađe generacije, a ujedno i završna manifestacija u okviru obilježavanja krsne slave opštine – Spasovdana.

“Ovo je bila prilika da se okupimo u jednoj od mjesnih zajednica opštine Istočno Novo Sarajevo i da sve ono što radimo i obilježavamo ne bude samo u centralnom dijelu, nego da budu zastupljena sva mjesta ove opštine”, naveo je Katić.

On je istakao da ova lokalna zajednica u sastavu grada Istočno Sarajevo prednjači po broju manifestacija različitog tipa, a ovakvi događaji značajni su za kulturu i tradiciju srpskog naroda.

Predsjednik Kulturno-umjetničkog društva “Slavija” Boriša Nišić naveo je da 13. put organizuju Sabor izvorne pjesme, koji uvijek pada u prvu subotu nakon Spasovdana.

Prema njegovim riječima na saboru, koji je bio revijalnog karaktera bilo je oko 120 učesnika iz nekoliko opština.

Nišić je istakao da su ovakvi događaji prilika i za mlađe generacije da se upoznaju sa svojom izvornošću i folklorom, koji nije samo kolo, već i pjesma, tkanina, fenjer, čak i pegla na žar.

“Veliki je značaj prenosa znanja o našem postojanju na ovim prostorima da bi se to sačuvalo za naredne generacije”, zaključio je Nišić.

SRNA

Povezani članci

Na Petrovaradinskoj tvrđavi počeo 24. “Egzit” festival

Festival “Egzit” počeo je u Novom Sadu nastupom “Tik Tok” senzacije INIKO i “čovjeka leda” Vin Hofa. Otvoren je i Nulti dan, novina ovogodišnjeg Festivala, a posvećen je rođendanu Nikole Tesle, te je tvrđava u Novom Sadu sinoć na otvaranju zasijala posebnim audio i vizuelnim eFektima. Nultog dana, pred okupljene su izašli Keni nije mrtav, […]

Danas počinje “Egzit”

Festival “Egzit” počinje danas na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje će biti obilježen i rođendan jednog od najblistavijih umova čovječanstva Nikole Tesle. Glavna bina ponijeće Teslino ime, a muzički program povešće miljenik regionalne i evrovizijske publike Bejbi Lazanja, te vodeći umjetnici nove generacije Iniko, Burak Jeter kome se kao specijalni gost pridružuje najcjenjeniji svjetski vokal Dimaš Kudaibergen […]