Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Održana svečana akademija; Budimiru i Majdovu uručene Povelje za doprinos razvoju i afrimaciji opštine

12 Jun 2024
3 min.
Održana svečana akademija; Budimiru i Majdovu uručene Povelje za doprinos razvoju i afrimaciji opštine

Na svečanoj akademiji u Istočnom Novom Sarajevu povodom slave opštine – Spasovdana večeras je uručena Povelja opštine ministru za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Srpske Željku Budimiru za doprinos razvoju visokoškolskih ustanova na području ove lokalne zajednice i džudisti Nemanji Majdovu za ostvarene rezultate i doprinos ugledu i afirmaciji opštine.


Budimir je rekao da mu je velika čast što je dobio Povelju, dodajući da Istočno Sarajevo doživljava kao feniks grad koji pokazuje neuništivost srpskog duha.

“Ako sam jedan od kamenčića u gradnji ovog grada, to će biti velika čast u mojoj ličnoj i biografiji moje porodice. Ovaj grad je zaslužio sve ono što sam kao resorni ministar činio. Zahvaljujem ovim ljudima što su prepoznali što sam u suštini radio svoj posao”, rekao je Budimir novinarima.

On je naveo da je Vlada Republike Srpske uložila 20 miliona KM u izgradnju zgrada Studenstkog doma, Rektorata i Muzičke akademije, koje se nalaze na području opštine Istočno Novo Sarajevo.

“To je investicija koja je značajna i za moje Ministarstvo, ali i ovaj grad. Grad sa Rektoratom dobija jednu od najljepših zgrada. Posebno mi je drago što sam stavio pečat na tu zgradu zajedno sa rektorom i arhitektama, dajući joj akademski, estetski izgled”, naglasio je Budimir.

Majdov je rekao da mu ovo priznanje mnogo znači i da ima posebno mjesto u njegovom srcu, te zahvalio opštini, kao i građanima Istočnog Sarajeva, ističući da je ovo zajednička nagrada.

“Kada se borim širom planete, pokušavam da predstavim ne samo sebe, već i naš grad, Republiku Srpsku i cijeli naš narod. Dobio sam mnogo nagrada u životu kao najbolji sportista, ali sigurno da je najljepše dobiti u zajednici gdje živiš, gdje si rođen”, naglasio je Majdov.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je da ova lokalna zajednica može da se pohvali sa mnogo realizovanih i započetih projekata iz komunalne infrastrukture, te oblasti kulture i obrazovanja.

“Sigurno da treba izdvojiti početak izgradnje osnovne škole i dječijeg vrtića koje privodimo kraju. Projekti kao što su zgrada Rektorata, Muzičke akademije, koncertne dvorane su višemilionski i oni će u ovoj godini biti završeni”, naveo je Katić.

On je istakao da je između dvije slave završena zgrada Narodnog pozorišta, čime su postavljeni snažni temelji za razvoj kulture ne samo Istočnog Novog Sarajeva, nego i grada Istočnog Sarajeva.

“I dalje ćemo da razvijamo i projekte i budžet kako bismo mogli da realizujemo sve potrebe stanovnika Istočnog Novog Sarajeva i da ostanemo mjesto u koje se dolazi iz svih krajeva Republike Srpske, a nikako ne odlazi”, poručio je Katić.

Dobitnici Plakete povodom opštinske krsne slave su Nebojša Mičić za humanitarni rad, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković za doprinos stvaranju Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo, novinar Radio-televizije Republike Srpske Gvozden Šarac za istraživački rad i doprinos očuvanju kulture sjećanja i pamćenja na Odbrambeno-otadžbinski rat.

Dobitnici Plakete opštine Istočno Novo Sarajevo su i ginekolog u Domu zdravlja Nataša Đerić Rakita, radiolog u Bolnici “Srbija” Zorica Mirvić i direktor “Toplana” Dejan Berjan.

Dodijeljene su i zahvalnice istakutim radnicima u preduzećima i ustanovama čiji je osnivač opština Istočno Novo Sarajevo, kao i udruženjima koja djeluju u ovoj opštini.

Povodom slave opštine sutra će u 8.00 časova biti položeni vijenci na spomenik “Slava srpskom borcu” kod zgrade opštine.

Sveta liturgija biće služena od 9.00 časova u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, a slavska litija na Trgu Republike Srbije najavljena je za 18.00 časova.

Svečano otkrivanje i osveštanje spomenika porodici na Trgu Republike Srbije predviđeno je u 19.00 časova, a nakon toga je najavljen koncert Željka Samardžića.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić dobio tužbu protiv portala Aktuelno.me

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić dobio je sudski spor koji je pokrenuo za neistinite informacije i tekstove iznesene na portalu Aktuelno.me. Izjavu Ljevnaića prenosimo u cjelosti. “Kao direktor Olimpijskog centra Jahorina, želim da se obratim povodom nedavne presude koja je doneta u moju korist zbog neistinitih informacija i tekstova iznesenih na portalu Aktuelno.me. Uvek sam podržavao medije i rado […]

Mitropolit Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje

 NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da Sveštenomučenici dabrobosanski, koji su postradali od ustaša od 1941. do 1945. godine i komunista nakon Drugog svjetskog rata, ne pozivaju na osvetu, već na praštanje i bratsku ljubav među Srbima. Vladika Joanikije služio je danas Svetu arhijerejsku litrgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj […]