Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Opština Foča nagradila republičke šampione

31 Maj 2024
3 min.
Opština Foča nagradila republičke šampione

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović danas je primio fočanske osnovce i srednjoškolce koji su se na republičkim školskim takmičenjima okitili medaljama, kao i njihove nastavnike i profesore, i uz čestitke za odlične rezultate uručio im novčane nagrade od po 200 KM.

Nagrađeno je 18 učenika Osnovne škole /OŠ/ “Veselin Masleša” i dvije učenice Srednjoškolskog centra, te devet nastavnika i profesora ove dvije škole.

Đaci OŠ “Veselin Masleša” ove godine briljiraju na školskim takmičenjima u Republici Srpskoj, jer su nakon titule u muškoj odbojci, uzeli i zlato u šahu, a na sportske rezultate nadovezali su se uspjesi iz fizike, matematike, informatike.

Republički šampion iz fizike, učenik osmog razreda ove škole Stefan Grujičić, koji je na republičkom takmičenju osvojio svih 100 bodova, rekao je da su zadaci bili zanimljivi, te da mnogo voli fiziku i matematiku i da vrijedno radi tokom cijele godine.

Ovog vikenda očekuje ga nastup na Maloj matematičkoj olimpijadi BiH.

“Očekivanja su samo da vidim kako to izgleda, pripremaću se više za sljedeću godinu i mislim da ću u devetom razredu ostvariti bolji rezultat”, rekao je Stefan.

Nagrađen je i Nikola Šarić, učenik devetog razreda, za odlične rezultate na republičkom takmičenju iz informatike.

Član šampionske odbojkaške ekipe i najbolji odbojkaš Malih olimpijskih igara Srpske Strahinja Bjelogrlić priča da je tajna uspjeha u odličnom radu u Odbojkaškom klubu “Maglić” u kojem terniraju i u njihovom zajedništvu.

“Naši treneri se trude da nas naprave šampionima. Većina nas je osmi razred, ostajemo na okupu i nadamo se zlatu i sljedeće godine”, rekao je Strahinja.

Šahista Stefan Nosović, učenik devetog razreda Područnog odjeljenja OŠ “Veselin Masleša” u Brodu na Drini, istakao je da im šah pomaže u razvijanju moždanih vijuga, a samim tim u rješavanju svakodnevnih problema, te boljem i lakšem usvajanju znanja iz svih školskih predmeta.

“Podstrek od načelnika opštine nam mnogo znači, jer se cijeni naš rad i vidi se da opština pazi na nas, da uzima u obzir da radimo ozbiljno”, rekao je Stefan.

Vukadinović je istakao da su mladi šampioni u ovoj godini bili najbolji ambasadori Foče, koja je odavno prepoznatljiva kao kvalitetan obrazovni centar i rasadnik talenata, a ovi rezultati to samo potvrđuju.

“Na ovaj mali i skroman način želim da poručim da ova djeca i njihovi nastavnici i profesori zavređuju našu pažnju i da trebamo da nastavimo da ih podržavamo. Siguran sam da će mnogi od njih u budućnosti dati doprinos razvoju naše opštine”, rekao je Vukadinović.

Foča je u prošlosti dala veliki broj republičkih i državnih šampiona iz matematike, fizike i informatike, a među njima je bilo osvajača medalja na matematičkim olimpijadama.

Sa današnjeg prijema, od načelnika Vukadinovića potekla je inicijativa o osnivanju udruženja koje bi okupilo sve ljude koji se bave matematikom, fizikom i informatikom, a koje bi opština pomogla finansijski i logistički u opremanju, kako bi se Foča vratila na stare dane slave iz perioda pokojnih profesora Mića Mašića, Vojka Stankovića i ostalih stratega i selektora iz matematike, fizike i informatike.

“Vidim da među ovim mladim ljudima, kako nastavnicima, tako i djeci, postoji taj entuzijazam i energija, koju treba kanalisati na pravi način”, poručio je Vukadinović.

Uz učenike OŠ “Veselin Masleša”, nagrađena je Anđela Ivanović, učenica drugog razreda Srednjoškolskog centra za osvojeno drugo mjesto na republičkom takmičenju iz matematike i učenica trećeg razreda Anastasija Milanović za osvojeno drugo mjesto na republičkom takmičenju iz fizike.

SRNA

Povezani članci

Milinčić: Prisustvo predsjednika Srpske BRIKS-u šansa za novi razvoj 

Prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Samitu BRIKS-a je od velike važnosti, jer na tom primjeru možemo da vidimo da Rusija “čuva leđa” Srpskoj, rekla je glavni urednik ruske agencije “Sputnjik” Ljubinka Milinčić. – Odnosi Srpske i Rusije su godinama veoma dobri, ali moramo primijetiti da je među 60 zvaničnika i jedan predstavnik, predstavnik Srpske, koja […]

U Srpskoj rođene 22 bebe

 U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođene su 22 bebe, po 11 djevojčica i dječaka. U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Bijeljini i Istočnom Sarajevu po tri, u Doboju dvije, u Prijedoru, Zvorniku, Gradišci i Trebinju po jedna beba, rečeno je Srni u porodilištima u ovim lokalnim zajednicama. Četiri djevojčice i šest dječaka […]