Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Opština Foča nagradila republičke šampione

31 Maj 2024
3 min.
Opština Foča nagradila republičke šampione

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović danas je primio fočanske osnovce i srednjoškolce koji su se na republičkim školskim takmičenjima okitili medaljama, kao i njihove nastavnike i profesore, i uz čestitke za odlične rezultate uručio im novčane nagrade od po 200 KM.

Nagrađeno je 18 učenika Osnovne škole /OŠ/ “Veselin Masleša” i dvije učenice Srednjoškolskog centra, te devet nastavnika i profesora ove dvije škole.

Đaci OŠ “Veselin Masleša” ove godine briljiraju na školskim takmičenjima u Republici Srpskoj, jer su nakon titule u muškoj odbojci, uzeli i zlato u šahu, a na sportske rezultate nadovezali su se uspjesi iz fizike, matematike, informatike.

Republički šampion iz fizike, učenik osmog razreda ove škole Stefan Grujičić, koji je na republičkom takmičenju osvojio svih 100 bodova, rekao je da su zadaci bili zanimljivi, te da mnogo voli fiziku i matematiku i da vrijedno radi tokom cijele godine.

Ovog vikenda očekuje ga nastup na Maloj matematičkoj olimpijadi BiH.

“Očekivanja su samo da vidim kako to izgleda, pripremaću se više za sljedeću godinu i mislim da ću u devetom razredu ostvariti bolji rezultat”, rekao je Stefan.

Nagrađen je i Nikola Šarić, učenik devetog razreda, za odlične rezultate na republičkom takmičenju iz informatike.

Član šampionske odbojkaške ekipe i najbolji odbojkaš Malih olimpijskih igara Srpske Strahinja Bjelogrlić priča da je tajna uspjeha u odličnom radu u Odbojkaškom klubu “Maglić” u kojem terniraju i u njihovom zajedništvu.

“Naši treneri se trude da nas naprave šampionima. Većina nas je osmi razred, ostajemo na okupu i nadamo se zlatu i sljedeće godine”, rekao je Strahinja.

Šahista Stefan Nosović, učenik devetog razreda Područnog odjeljenja OŠ “Veselin Masleša” u Brodu na Drini, istakao je da im šah pomaže u razvijanju moždanih vijuga, a samim tim u rješavanju svakodnevnih problema, te boljem i lakšem usvajanju znanja iz svih školskih predmeta.

“Podstrek od načelnika opštine nam mnogo znači, jer se cijeni naš rad i vidi se da opština pazi na nas, da uzima u obzir da radimo ozbiljno”, rekao je Stefan.

Vukadinović je istakao da su mladi šampioni u ovoj godini bili najbolji ambasadori Foče, koja je odavno prepoznatljiva kao kvalitetan obrazovni centar i rasadnik talenata, a ovi rezultati to samo potvrđuju.

“Na ovaj mali i skroman način želim da poručim da ova djeca i njihovi nastavnici i profesori zavređuju našu pažnju i da trebamo da nastavimo da ih podržavamo. Siguran sam da će mnogi od njih u budućnosti dati doprinos razvoju naše opštine”, rekao je Vukadinović.

Foča je u prošlosti dala veliki broj republičkih i državnih šampiona iz matematike, fizike i informatike, a među njima je bilo osvajača medalja na matematičkim olimpijadama.

Sa današnjeg prijema, od načelnika Vukadinovića potekla je inicijativa o osnivanju udruženja koje bi okupilo sve ljude koji se bave matematikom, fizikom i informatikom, a koje bi opština pomogla finansijski i logistički u opremanju, kako bi se Foča vratila na stare dane slave iz perioda pokojnih profesora Mića Mašića, Vojka Stankovića i ostalih stratega i selektora iz matematike, fizike i informatike.

“Vidim da među ovim mladim ljudima, kako nastavnicima, tako i djeci, postoji taj entuzijazam i energija, koju treba kanalisati na pravi način”, poručio je Vukadinović.

Uz učenike OŠ “Veselin Masleša”, nagrađena je Anđela Ivanović, učenica drugog razreda Srednjoškolskog centra za osvojeno drugo mjesto na republičkom takmičenju iz matematike i učenica trećeg razreda Anastasija Milanović za osvojeno drugo mjesto na republičkom takmičenju iz fizike.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Pozivam sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu

Prije nekoliko dana Srbi su dostojanstveno odali počast srpskim žrtvama u Podrinju. Danas se Bošnjaci sjećaju žrtava svog naroda i odaju im počast, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. –  Želim da se obratim ukupnoj javnosti i pozovem sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu – istakao je Dodik u objavi […]

U Potočarima komemorativni skup stradalim Bošnjacima

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježeno 29 godina od srebreničkih dešavanja u julu 1995. godine. Program obilježavanja počeće u 9.30 časova dočekom zvanica i gostiju, a u 10.30 časova počeće emitovanje video-poruka i obraćanja zvaničnika u bivšoj fabrici akumulatora. Potom će u 12.00 časova zvaničnici i delegacije odati počast i položiti cvijeće […]