Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Orban: Brisel ignoriše stvarnost i volju naroda

18 Jun 2024
1 min.
Orban: Brisel ignoriše stvarnost i volju naroda

Novo rukovodstvo EU zadržaće kurs nastavka sukoba u Ukrajini i suprotstavljanja Rusiji, suprotno volji većine Evropljana, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, komentarišući ishod neformalnog samita EU u Briselu.

“Oni ignorišu stvarnost, ignorišu ishod evropskih izbora i zanemaruju volju evropskog naroda. Ne treba da budemo naivni, oni će nastaviti da podržavaju migracije i slaće sve više novca i oružja za rat između Rusije i Ukrajine”, rekao je Orban na društvenim mrežama.

Mađarski premijer je napomenuo da su poslije izbora za Evropski parlament stranke desne orijentacije ojačale, dok su ljevica i liberali izgubili svoje pozicije.

“Međutim, umjesto da slušaju mišljenje birača, političari iz najveće frakcije u Evropskom parlamentu – Evropske narodne partije – udružili su se sa ljevicom i liberalima”, rekao je premijer, koji je prisustvovao samitu u Briselu.

On je rekao da su oni juče postigli dogovor i među sobom podijelili kancelarije za upravljanje EU, prenio je TASS.

“Nećemo podleći tome. Ujedinićemo napore evropske desnice, a borićemo se sa birokratama, koji zagovaraju migracije i rat”, naglasio je Orban.

SRNA

Povezani članci

Predložen kompromisni kandidat za premijera Francuske

Dok francuska ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) pokušava da se dogovori o kandidatu za premijera nakon što je osvojio najveći broj poslaničkih mjesta na vanrednim izborima održanim 7. jula, krajnje ljevičarska partija Nepokorena Francuska (LFI) predložila je veteranku, političarku Iget Belo kao kompromisnog kandidata za premijerku. Bivša članica Komunističke partije iz francuskog prekomorskog regiona […]

Kivni na Budimpeštu: Mađarskoj žele oduzeti predsjedavanje EU

NJemačka smatra da postoji opcija oduzimanja predsjedavanja EU od Mađarske, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Sebastijan Fišer. On je ocijenio da je Budimpešta nanijela “veliku štetu” u prvih 12 dana svog mandata. “Da vidimo kako se nastavlja mađarsko predsjedavanje Savjetom. Sada je 12. dan i već je nanesena velika šteta”, rekao je Sebastijan Fišer […]