Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Orban: Zapadne zemlje žele vojno da pobijede Rusiju da bi se dokopale njenog bogatstva

09 Jun 2024
2 min.
Orban: Zapadne zemlje žele vojno da pobijede Rusiju da bi se dokopale njenog bogatstva

Zapadne zemlje žele vojno da pobijede Rusiju u sukobu u Ukrajini da bi se dokopale njenog bogatstva, kao što su to pokušavale da urade devedesetih godina prošlog vijeka, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban u intervjuu televiziji Hir.

– Zapadni lideri, koji su militaristički nastrojeni, žele da vojno poraze Rusiju. Njihov briljantan plan je apsolutno jednostavan, jer se radi o novcu koji daje uticaj i moć – rekao je on odgovarajući na pitanje zašto Zapad želi da vojno porazi Rusiju u ukrajinskom sukobu.

S tim u vezi, Orban je podsjetio na period 1990-ih kada su, po njegovim riječima, “Evropljani bili dočekani u Rusiji raširenih ruku i slobodno prodirali u rusku ekonomiju”.

Premijer smatra da je Zapad tada pokušao da eksploatiše Rusiju i Ukrajinu, ali da su Rusi na kraju preuzeli sve u svoje ruke i organizovali ekonomiju po svom nahođenju.

Sada bi mnogi na Zapadu želeli da se vrate u ta vremena, “maštaju o velikoj perestrojci na Istoku” i nadaju se da će im sukob u Ukrajini pružiti prilike za to, objasnio je Orban.

Prema njegovom mišljenju, razni “dobavljači oružja, kreditori, berzanski špekulanti” već pokušavaju da profitiraju iz ovog sukoba.

– A sada ću vam ispričati jednu relativno skoriju priču. Amerikanci promovišu odličan prijedlog da će Ukrajini ponovo dati kredit od 40 milijardi dolara, a Evropljani će, zauzvrat, garantovati. da će Ukrajinci vratiti ovaj dug – rekao je premijer Mađarske.

Orban je podsjetio da je Ukrajina sada zatrpana dugovima, dok je ranije bila bogata zemlja.

SRNA

Povezani članci

U Las Vegasu pet dana zaredom preko 46 stepeni

U Las Vegasu u američkoj državi Nevadi zabilježeno je rekordnih pet dana zaredom sa temperaturom od 46,1 stepen Celzijusa. U Las Vegasu je u nedjelju izmjereno 48,8 stepeni, što je rekordna temperatura ikada zabilježena u tom gradu, prenio je Vašington tajms. U utorak je u tom gradu izmjereno 48,3 stepena, čime je oboren rekord za […]

Nijagarini vodopadi zasvijetlili u bojama srpske trobojke

Nijagarini vodopadi zasvijetlili su u bojama srpske trobojke povodom 168 godina od rođenja srpskog naučnika i genija Nikole Tesle. “Snažno nevrijeme spriječilo je podizanje zastave ispred zgrade Skupštine grada Nijagara Fols pa je ovaj događaj odgođen za sutra, čime će početi ovogodišnji Međunarodni festival Dani Nikole Tesle“, rekao je Srni direktor ovog festivala Borislav Živković. […]