Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Osman Mehmedagić preko “BH Telekoma” prisluškivao političare

17 Mart 2023
2 min.
Osman Mehmedagić preko “BH Telekoma” prisluškivao političare

Osman Mehmedagić koristio je javno preduzeće “BH Telekom” kako bi sakupljao podatke o aktivnostima političara koji nisu povezani sa SDA.

Mehmedagić je naredio i nadgledanje vladinih službenika u Republici Srpskoj. Tako su u Amerikanci obrazložili to što su tek nakon isteka mandata, bivšeg direktora OBA-e stavili na crnu listu.

Osmica i “BH Telekom” traže dokaze. Ali, čini se da je političkim protivnicima SDA, sve već odavno jasno.

“Ovi detalji koji sada isplivavaju, mi smo njih bili svjesni ali nije bilo do ove mjere zadokumentovano. Ova grčevita borba za opstanak u institucijama BiH koje su moglo bi se reći, kidnapovane u prethodnom periodu, najbolje pokazuje da ovo više nije borba SDA za opstanak u vlasti, ovo je borba manje grupe pojedinaca za opstanak na slobodi i tu nema nikakve dileme”, rekao je Edin Forto, predsjednik “Naše stranke”.

U drugom enitetu traže smjenu rukovodstva “BH Telekoma”. U Republici Srpskoj u političke igrarije ne miješaju prste. Sve bi, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, trebalo prepustiti istražnim organima.

“Sigurno je da lica koja rade poslove snimanja razgovora, imaju spisak svih telefonskih brojeva koje su pratili. I Komisija za nadzor nad OBA-om, treba tim hitno da se pozabavi, kako bi utvrdili činjenično stanje i kako bi odgovorni, odgovarali za to što su učinili”, kaže Nenad Nešić.

Ako je tačno da je bivši direktor OBA-e zloupotrijebio javno Telekom preduzeće, onda se radi o izbiljnoj zloupotrebi službenog položaja.

Prisluškivanje se, kažu bezbjednjaci, radi isključivo na nalog suda.

“Naravno da u zakonodavstvu mnogih zemalja je dozvoljena takva radnja koja se preduzima protiv određenih lica koja su pod određenim istragama ali to je strogo formalan proces i strogo su formalne radnje koje su propisane zakonom i za koje da bi se preduzimale treba preduzeti odobrenje postupajućeg nadležnog suda”, ističe Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost.

Obrazloženjem iz Ministarstva finansija SAD-a, neprijatno su iznenađeni u “BH Telekomu”. Kažu, da im je narušena reputacija.

Osmica se već teretio za zloupotrebu službenog položaja.

Ništa novo, nisu ni amerečke sankcije. Prema zvaničnicima Srpske uglavnom su bez obrazloženja. Interesantno je da su u slučaju Osmice, sankcije izrečene nakon što je završio svoj mandat u OBA-i.

ATV

Povezani članci

Lažna dojava o bombi u osnovnoj školi u Sarajevu

U Osnovnoj školi “Meša Selimović” kontradiverzionim pregledom ustanovljeno je da je bila lažna dojava o postavljenoj bombi, rekla je Srni portparol Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Kantona Sarajevo Mersiha Novalić. Novalićeva je rekla da je kontradiverzioni pregled završen oko 12.10 časova i nije pronađen nikakav eksplozivni materijal. Policiju je jutros u 10.17 časova obavijestio direktor ove […]

Dodik odgovorio Marfiju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je danas poruku američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju putem Tvitera. Dodik je Marfiju rekao da sluša pjesme Baje Malog Knindže, odgovarajući na ambasadorovu “preporuku” njemu da posluša hit Tejlor Svift. Амбасадору Мајклу Марфију препоручио бих да слуша пјесме Баје Малог Книнџе. — Милорад Додик (@MiloradDodik) March 30, 2023