Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

03 Decembar 2022
1 min.
Osobe koje su odrasle uz sestru su sretnije, ovo je razlog

Osobe koje su odrasle uz sestru biće vjerovatno sretnije i optimističnije u životu od drugih, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta Alster u Sjevernoj Irskoj.

U studiji je učestvovalo više od 570 ljudi, između 17 i 25 godina, koji su odgovarali na mnoga psihološka pitanja, uključujući i ona vezana za mentalno zdravlje.

Prema rezultatima, upravo su sestre podstakle ispitanike da iskrenije i otvorenije govore o svojim osjećanjima, pružajući im podršku i optimističniji pogled na život. Profesor Toni Kesidi je došao do zaključka da sestre podstiču otvoreniju komunikaciju i koheziju u porodici, što predstavlja temelj dobrog psihičkog zdravlja.

Jedno ranije istraživanje na sličnu temu pokazalo je da djeca koja su odrasla uz sestre postaju ljubaznija i saosjećajnija od jedinaca ili onih koji imaju samo braću. Studija je otkrila da stasavaju u ambicioznije i nezavisnije osobe i da odrastanje uz sestru utječe na formiranje njihove ličnosti, iako možda toga nisu svjesni.

Avaz

Povezani članci

Blumbergova lista milionera: Vodi Arno, Mask drugi, Bezos treći…

Na najnovijoj, danas objavljenoj Blumbergovoj listi milijardera situacija među najbogatijih pet ljudi svijeta je nepromijenjena – prvi je i dalje Francuz Bernar Arno, vlasnik brojnih poznatih brendova, među kojima je “Lui Viton”, i njegovo bogatstvo se procijenjuje na 191 milijardu dolara. Drugi je vlasnik Tvitera i “Tesle” Ilon Mask sa 164 milijarde dolara. Treći je […]

Unuka kralja Nikole ubijena je u logoru – Princeza koju je Hitler prezirao, a Gebels najstrašnije vrijeđao

Među milionima žrtava koji su svoj kraj pronašli u nacističkim koncentracionim logorima bila je i ona – princeza Mafalda Savojska, drugo dete italijanskog kralja Vitorija Emanuela III Savojskog i kraljice Jelene Savojske – crnogorske princeze, ćerka knjaza Nikole I Petrovića Njegoša. Kako je jedna princeza uopšte završila u logoru smrti? Princeza Mafalda Savojska je rođen […]