Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Otkriven Spomenik porodici

14 Jun 2024
2 min.
Otkriven Spomenik porodici

U Istočnom Novom Sarajevu večeras je u prisustvu brojnih građana otkriven i osveštan Spomenik porodici u okviru spasovdanskih svečanosti povodom krsne slave i Dana opštine.


Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da spomenik vrijedan 320.000 KM simbolizuje prošlost, sadašnjost i budućnost.

On je naglasio da je spomenik simbol teških vremena devedesetih godina prošlog vijeka kada su sarajevski Srbi morali da napuste vjekovna ognjišta i sve što su gradili i da krenu zajedno da grade novi život.

Katić je rekao da je Istočno Novo Sarajevo simbol porodice, jer svake godine ima sve više porodica koje dolaze ovdje i zasnivaju novi život, što simbolizuje i ovaj spomenik.

Vajar Zoran Kuzmanović rekao je da je na spomeniku radio oko dvije godine i da je velika odgovornost postaviti skulpturu koja treba da egzistira dugo u vremenu i prostoru.

On je naglasio da je bio veoma inspirisan samom temom i da spomenik predstavlja članove porodice koji su okupljeni i zatvoreni u svoj intimni prostor.

“Donja skulptura je geometrizovana i personifikuje izgradnju grada i temelje, a gornji dio je u portretima i međusobnom odnosu gdje možemo da vidimo emociju i neku vrstu drame tih odnosa”, pojasnio je Kuzmanović.

On je naveo da je skulptura rađena u bronzi, visoka je 3,5 metra i teška 1,5 tonu.

SRNA

Povezani članci

Sportskom ribolovačkom društvu “Bioštica” donirano oko 300kg riblje mlađi

Sportskom ribolovačkom društvu “Bioštica”, na inicijativu poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinje Baševića, donirano je oko 300 kilograma riblje mlađi. Bašević je rekao da je projekat realizovan zahvaljujući ranijem dogovoru sa direktorom Hidroelektrane na Trebišnjici i njihovim mrestilištem za pastrmku. Riba je puštena u vodotokove Bioštice i Kaljine, čime se poboljšava riblji fond […]

Jugović: Opština čini dosta za pronatalitetnu politiku

Načelnik Pala Boško Jugović rekao je danas da ova lokalna zajednica čini dosta na sprovođenju pronatalitetne politike, a kao dobar primjer toga naveo je što opština sa po 50 KM sufinansira boravak djece predškolskog uzrasta u vrtićima “Cvrčak” i “Bambi”. “Mnogo ulažemo u finansiranje javnog vrtića `Bubamara`, kako cijena boravka djece ne bi rasla. Zato […]