Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Otkrivena bista Gorana Bozala, dječaka koji je poginuo od granate

22 Jun 2024
2 min.
Otkrivena bista Gorana Bozala, dječaka koji je poginuo od granate

U znak sjećanja na dvanaestogodišnjeg Gorana Bozala, koji je 20. juna 1995. godine stradao od granate ispaljene iz dijela Sarajeva pod muslimanskom kontrolom, večeras je u naselju Prljevo brdo u Istočnom Novom Sarajevu otkrivena spomen-bista.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izjavio je novinarima da je ovaj događaj, koji je možda bio i zaboravljen, podsjeća na stradanje dječaka proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Katić je istakao da na ovaj način ne žele da obilježe stradanje samo Gorana, nego sve djece koja su poginula od 1992. do 1995. godine.

“Goran, nažalost, nije imao sreće da preživi, a tog dana se igrao sa svojim drugarima koji su takođe bili ranjeni prilikom pada granate. Tada je ugašen mladi život, Goranova porodica je odselila u Australiju, ali njihova bol ni danas ne prolazi”, rekao je Katić.

Radomir, otac nastradalog Gorana Bozala, kaže da je prošlo 29 godina otkako je njegov sin poginuo, da su sjećanja i dalje bolna i teško je, ali se mora ići dalje.

“Na ovaj dan miješaju se tuga i radost. Tuga za voljenim djetetom, a radost što su ovi tereni ponovo oživjeli, što se čuje dječija graja”, rekao je Bozalo.

On je zahvalio opštinskom rukovodstvu na inicijativi za postavljanje biste i što će sjećanje na njegovog sina na taj način i dalje živjeti.

Osveštanju i otkrivanju biste, uz prigodan program, u blizini igrališta u Njegoševoj ulici u naselju Prljevo brdo, osim članova porodice Bozalo i njihovih prijatelja, prisustvovalo je lokalno stanovništvo.

SRNA

Povezani članci

Sportskom ribolovačkom društvu “Bioštica” donirano oko 300kg riblje mlađi

Sportskom ribolovačkom društvu “Bioštica”, na inicijativu poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Strahinje Baševića, donirano je oko 300 kilograma riblje mlađi. Bašević je rekao da je projekat realizovan zahvaljujući ranijem dogovoru sa direktorom Hidroelektrane na Trebišnjici i njihovim mrestilištem za pastrmku. Riba je puštena u vodotokove Bioštice i Kaljine, čime se poboljšava riblji fond […]

Jugović: Opština čini dosta za pronatalitetnu politiku

Načelnik Pala Boško Jugović rekao je danas da ova lokalna zajednica čini dosta na sprovođenju pronatalitetne politike, a kao dobar primjer toga naveo je što opština sa po 50 KM sufinansira boravak djece predškolskog uzrasta u vrtićima “Cvrčak” i “Bambi”. “Mnogo ulažemo u finansiranje javnog vrtića `Bubamara`, kako cijena boravka djece ne bi rasla. Zato […]