Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci saradnja će biti unaprijeđena

25 Januar 2023
2 min.
Otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci saradnja će biti unaprijeđena

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da njegova zemlja veoma cijeni saradnju sa Republikom Srpskom i da će dodatno biti unaprijeđena otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci.


“Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja”, rekao je Kalabuhov sinoć u Srpcu gdje je u manastiru Osovica prisustvovao redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva /IPPD/ – odjeljenja u Republici Srpskoj.

On je rekao da podržava rad IPPD-a koje aktivno radi na očuvanju pravoslavlja više od stotinu godina, kao i odbrani tradicionalnih vrijednosti koje vijekovima baštine ruski i srpski narod, saopšteno je iz Udruženja.

“Hvala vam na podršci Rusiji u međunarodnoj areni. Želio bih da naglasim potrebu za ujedinjujućim inicijativama, s ciljem jačanja klime tolerancije, saradnje i međunarodnog razumijevanja državotvornih naroda u BiH”, rekao je Kalabuhov, prenijevši pozdrave u ime Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je podsjetio da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da sve u BiH mora biti rezultat dogovora političkih snaga i pojedinaca.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, Kalabukov je rekao da je jasno da to nije rat lokalnog karaktera.

“Svjedoci smo vrlo interesantnih istorijskih događaja i ono što se dešava u Ukrajini nije neki lokalni konflikt, već egizistencijalna bitka, jer je cilj Zapada da eliminiše Rusiju”, tvrdi Kalabukov.

Predsjednik Odjeljenja IPPD u Republici Srpskoj Miladin Mitrović rekao je da ovo društvo, saglasno svojim odredbama, nastavlja rad usmeren na očuvanje civilizacijskih tekovina i vrijednosti koje propovijeda pravoslavna vjera.

“Jedan od prioritetnih zadataka ostaje čvršće povezivanje srpskog i ruskog naroda u svim sverama društvenog života. Višegodišnja saradnja našeg udruženja sa partnerima iz Rusije u nauci, obrazovanju, ekonomiji, kulturi i drugim oblastima sve je vidljiviija u Republici Srpskoj”, rekao je Mitrović.

On je podsjetio da Društvo želi doprinijeti očuvanju i jačanju veza Srpske i Srbije, kao i jačanja naconalnog identiteta srpskog naroda.

SRNA

Povezani članci

Radio Republike Srpske slavi 56. rođendan

Radio Republike Srpske, koji baštini tradiciju nekadašnjeg Radija Banjaluka, danas slavi 56. rođendan. Radio Banjaluka zvanično je počeo emitovanje programa 2. februara 1967. godine, ali je sa eksperimentalnim programom počeo 25. januara iste godine. Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, krajem 1993. godine, Radio Banjaluka integrisan je sa Srpskim radijom Pale u Srpsku radio-televiziju, današnji Javni […]

U Srpskoj rođeno 29 beba

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 29 beba, i to 18 dječaka i 11 djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima. U Banjaluci je rođeno 10 beba, u Bijeljini pet, u Zvorniku četiri, po tri u Doboju i Prijedoru, a po jedna u Istočnom Sarajevu, Foči, Trebinju i Gradišci. U Banjaluci […]