Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci saradnja će biti unaprijeđena

25 Januar 2023
2 min.
Otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci saradnja će biti unaprijeđena

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov istakao je da njegova zemlja veoma cijeni saradnju sa Republikom Srpskom i da će dodatno biti unaprijeđena otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci.


“Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja”, rekao je Kalabuhov sinoć u Srpcu gdje je u manastiru Osovica prisustvovao redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva /IPPD/ – odjeljenja u Republici Srpskoj.

On je rekao da podržava rad IPPD-a koje aktivno radi na očuvanju pravoslavlja više od stotinu godina, kao i odbrani tradicionalnih vrijednosti koje vijekovima baštine ruski i srpski narod, saopšteno je iz Udruženja.

“Hvala vam na podršci Rusiji u međunarodnoj areni. Želio bih da naglasim potrebu za ujedinjujućim inicijativama, s ciljem jačanja klime tolerancije, saradnje i međunarodnog razumijevanja državotvornih naroda u BiH”, rekao je Kalabuhov, prenijevši pozdrave u ime Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

On je podsjetio da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da sve u BiH mora biti rezultat dogovora političkih snaga i pojedinaca.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, Kalabukov je rekao da je jasno da to nije rat lokalnog karaktera.

“Svjedoci smo vrlo interesantnih istorijskih događaja i ono što se dešava u Ukrajini nije neki lokalni konflikt, već egizistencijalna bitka, jer je cilj Zapada da eliminiše Rusiju”, tvrdi Kalabukov.

Predsjednik Odjeljenja IPPD u Republici Srpskoj Miladin Mitrović rekao je da ovo društvo, saglasno svojim odredbama, nastavlja rad usmeren na očuvanje civilizacijskih tekovina i vrijednosti koje propovijeda pravoslavna vjera.

“Jedan od prioritetnih zadataka ostaje čvršće povezivanje srpskog i ruskog naroda u svim sverama društvenog života. Višegodišnja saradnja našeg udruženja sa partnerima iz Rusije u nauci, obrazovanju, ekonomiji, kulturi i drugim oblastima sve je vidljiviija u Republici Srpskoj”, rekao je Mitrović.

On je podsjetio da Društvo želi doprinijeti očuvanju i jačanju veza Srpske i Srbije, kao i jačanja naconalnog identiteta srpskog naroda.

SRNA

Povezani članci

U Srpskoj rođeno 12 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 12 beba, sedam dječaka i pet djevojčica, potvrđeno je Srni u porodilištima. Četiri bebe rođene su u Banjaluci, tri u Istočnom Sarajevu, dvije u Doboju, a po jedna u Prijedoru, Nevesinju i Foči. U Banjaluci su rođene dvije djevojčice i dva dječaka, u Istočnom Sarajevu tri […]

Sladoje: Za Kalinovik 2023. uspješna, nastavak projekata u novoj godini

Turistički kompleks na Zelengori predviđa izgradnju vikend-naselja, hotela, motela i raznih sportsko-rekreativnih sadržaja. Ovaj projekat bi u narednoj godini trebalo da dobije izgled kako je to zamišljeno. Opština Kalinovik uspješno završava ovu godinu, svi projekti koji nisu realizovani ili su u završnoj fazi biće završeni naredne godine, uključujući i kalinovačku kuću koja je odlična mogućnost […]