Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Otvoren festival poezije za djecu i mlade

23 Novembar 2022
3 min.
Otvoren festival poezije za djecu i mlade

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas je svečano otvoren 21. Međunarodni festival poezije za djecu i mlade Istočno Sarajevo, a pjesničko uzdarje “Radoslavnica” za prvo mjesto dodijeljeno je Milošu Beliću iz Valjeva i drugo Borisu Đoremu iz Istočnog Sarajeva.


Ističući da je vijest o nagradi primio “na praznik Svetog Nektarija Eginskog koji je Majci Božijoj spevao jednu od najlepših pesama, i na praznik Ikone Bogomajke – Brzopomoćnice”, Belić je poručio Srni da je nagradama, ili bolje rečeno blagoslovima, dodirnuo sve svetinje koje jedan Srbin mora posjetiti, a on je to činio pjesmom.

“Obišao sam Hilandar od njegovog postanja, uspeo da vidim obnovljenu i tek rođenu LJevišku, proživeo Golgotu i Vaskrs Kozare i Kozarčana, dobio Studenički krst, a sa ovom nagradom vraćam se kući. Moje je srce još više ispunjeno srećom, zato što se vraćam tamo gde je rođeno moje ime, moje rodoljublje, moja svest o tome ko sam, šta sam i šta moram biti, a to je Mali Zejtinlik. Na njemu dan Vaskrsenja čeka jedan ratnik, Miloš Tomić! – Miloš pre Miloša, pre mene”, kaže ovaj mladi pjesnik.

On je istakao da uzme da piše kada mu je najteže, oslobodi zarobljene krajeve i sputane osmijehe, oživi davno otputovale Srbe, sputa dječije suze, oživi molitvoslove i nade…

Izgovarajući Vukovu azbuku, svi prisutni u punoj sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo na jedinstven i kreativan način učestvovali su ceremoniji otvaranja Festivala.

Književniku i pjesniku Nedeljku Zelenoviću posthumno je dodijeljena Plaketa “Blagodarnica Dare Sekulić” za sveukupno stvaralaštvo za djecu i poseban doprinos festivalu poezije za djecu i mlade u Istočnom Sarajevu.

Osnivač Festivala i direktor Produkcije “Forum teatar” Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić rekao je Srni da je ovogodišnja dvodnevna književna manifestacija 21. Festival poezije za djecu i mlade “Vukov azbučnik” posvećen srpskom jeziku i njenom tvorcu Vuku Stefanoviću Karadžiću i održava se pod motom “LJepota i jednostavnost Vukove azbuke”.

Nakon otvaranja nastupili su Boro Kapetanović, Tode Nikoletić, Sonja Padrov-Tešanović, Mirko Vuković, Jovo Čulić, Radenko Kela, Boris Đorem, Marjana Petronić i glumac “Forum teatra” Ilija Mimić.

U muzičkom dijelu programa nastupio je Branimir Rosić i njegova “Leteća gitara”.

Za sutra je planiran bogat i raznovrstan pjesnički program u kome će pjesnici posjetiti područne škole u Kasindolu i Vojkovićima, u opštini Istočna Ilidža.

Mitrić naglašava da je radi sveobuhvatnijeg stvaralaštva “Forum teatra” i otvaranja svijetu jezika i života njenog tvorca Vuka Stefanovića Karadžića nastao i animirani film “Vukova animirana pjesmarica”, u saradnji sa “SCF 98 Niš”, a u produkciji “Prvog kadra” Istočno Sarajevo, koji će biti prikazan sutra u sali Kulturnog centra.

U okviru programa “Recitatori i nagrađeni – Darovi poezije” nastupiće pobjednici u recitovanju na manifestaciji “Dani Simeuna Milutinovića Sarajlije” u organizaciji Centra za kulturu i informisanje Istočna Ilidža.

“Ovogodišnji konkurs poezije za djecu i mlade `Darovi poezije` posvećen pjesnikinji Dari Sekulić bio je veoma zahtjevan tematski konkurs na koga su se prijavili samo hrabri ljubitelji pisane riječi, a radove je iščitavala Danijela Mrda, magistar književnoistorijskih nauka, koja je i odabrala najuspješnije pjesme, čiji će autori biti proglašeni na zatvaranju manifestacije”, naveo je Mitrić.

Prema njegovim riječima, ovo je jedinstvena književna manifestacija za djecu na prostorima Republike Srpske koja se održava 21 godinu i koju sufinansira Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Održan humanitarni koncert djece iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže

 U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je održan humanitarni koncert za pomoć djeci sa Kosova i Metohije, na kojem su nastupili osnovci iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže. Humanitarni koncert “Mi smo djeca neba” organizovali su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža. Sekretar […]

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo. Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju. Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno […]