Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Pale: Promovisani knjiga i zbornik u čast akademika Jovana Delića

11 Jun 2021
2 min.
Pale: Promovisani knjiga i zbornik u čast akademika Jovana Delića

Na Filozofskom fakultetu u Palama, u čast akademika Jovana Delića, promovisan je zbornik radova “Kultura, književnost i identitet”, kao i njegova knjiga “Milutin Bojić – pjesnik moderne i vjesnik avangarde”.


Jedan od govornika na sinoćnjoj promociji, docent na Filozofskom fakultetu Vladan Bartula, rekao je novinarima da je knjiga posvećena pjesniku Milutinu Bojiću kruna dugogodišnjeg bavljenja poezijom i poetikom profesora Delića, dok zbornik radova predstavlja njegov višedecenijski profesorski i naučni rad.

“Obje knjige su u izdanju Andrićevog instituta iz Višegrada. Publika je imala priliku da čuje neke važne stvari iz profesorove biografije, ali i o njegovom književnom i naučnom radu”, naveo je Bartula.

Akademik Jovan Delić rekao je da za njega predstavlja izuzetnu čast promocija knjiga koju su priredili njegovi nekadašnji studenti koji su stasali do profesora.

“Velika je stvar na kraju životnog puta imati zbornik radova koji ima 55 autora i međunarodnog je karaktera. Tu su i radovi djece koju sam ja podigao, a veliko je zadovoljstvo vidjeti kako su napredovali i da me nisu zaboravili”, istakao je Delić.

On je naveo da druga knjiga govori o Milutinu Bojiću i izrazio nadu da će do kraja života uspjeti da spoji neki prsten 20. vijeka i nastavi sa pjesnicima avangarde i pjesnicima druge polovine 20. vijeka.

“Manje-više tekstovi su urađeni. Nadam se da će ovi ljudi ovdje dati neku lijepu podršku ili energiju meni i mojoj časnoj starosti da izdržim u toj namjeri”, rekao je Delić.

Promociji knjiga u čast akademika Jovana Delića prisustvovali su dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović, profesori Katedre za srbistiku, kao i veliki broj studenata i profesorovih kolega sa ostalih katedri Filozofskog fakulteta.

SRNA

Povezani članci

Beogradski sajam knjiga od 11. do 19. septembra

Ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga u Beogradu biće održan od 11. do 19. septembra pod sloganom “Povratak napisanih” i uz učešće izlagača i publike. Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je da će ovogodišnji Sajam knjiga biti održan na tradicionalan način, uz učešće izlagača i publike i poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera. Karl je naveo da […]

Nikolić:Žrtve su bili Srbi, a ne imaginarni antifašisti

Miloš Nikolić, čijeg su djeda Jovu ubile ustaše drugog dana Trojčindana 1943. godine u Srebrenici zajedno sa još 250 srpskih civila, rekao je Srni da su komunističke vlasti prikrivale istinu i navođenje imena žrtava ovog zločina, iako je svima bilo poznato da su jedinice NDH-a monstruozno pobile srpske civile na njihovim ognjištima. Nikolić kaže da […]