Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Pale- Filmoteka u znaku čuvene britanske komičarske trupe- Monti Pajton

04 Jun 2021
2 min.
Pale- Filmoteka u znaku čuvene britanske komičarske trupe- Monti Pajton

Kinoteka Republike Srpske organizivaće u ponedjeljak i utorak, 7. i 8. juna, u Palama Filmoteku posvećenu britanskoj komičarskoj trupi – Monti Pajton.


Monti Pajton /popularno nazivani i Pajtonovci/, bili su britanska nadrealna komičarska trupa koja je osmislila televizijski šou “Leteći cirkus Montija Pajtona”, prvi put emitovan na Bi–Bi–Siju 1969. godine.

“Leteći cirkus Montija Pajtona” osmislili su i odigrali Grejem Čepman, DŽon Kliz, Teri Gilijam, Erik Ajdl, Teri DŽons i Majkl Pejlin.

U razmaku od 1971. do 1983. godine snimili su pet filmova – “A sada nešto sasvim drugačije”, “Monti Pajton i Sveti gral”, “Žitije Brajanovo”, “Monti Pajton u Holivudu” i “Smisao života”.

Prvo veče Filmoteke, na programu je film “Žitije Brajanovo”, koji je nastao slučajno, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

U utorak 8. juna, na programu je posljednji film Pajtonovaca – “Smisao života” iz 1983. godine i sa ovim filmom oni se približavaju strukturi “Letećeg cirkusa”.

Fenomen “Pajtonovaca” se iz televizijskog šoua razvio u nešto mnogo veće i po obimu i uticaju – uključujući pozorišne komade, filmove, knjige, muzičke albume i mjuzikle. NJihov uticaj na komediju se često poredi sa uticajem “Bitlsa” na muziku. Njihov skeč-šou se danas smatra ključnim momentom u evoluciji televizijske komedije.

Filmoteka će se održati u bioskopu Kulturnog centra Pale sa početkom u 19.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

SRNA

Povezani članci

Beogradski sajam knjiga od 11. do 19. septembra

Ovogodišnji Međunarodni sajam knjiga u Beogradu biće održan od 11. do 19. septembra pod sloganom “Povratak napisanih” i uz učešće izlagača i publike. Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je da će ovogodišnji Sajam knjiga biti održan na tradicionalan način, uz učešće izlagača i publike i poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera. Karl je naveo da […]

Nikolić:Žrtve su bili Srbi, a ne imaginarni antifašisti

Miloš Nikolić, čijeg su djeda Jovu ubile ustaše drugog dana Trojčindana 1943. godine u Srebrenici zajedno sa još 250 srpskih civila, rekao je Srni da su komunističke vlasti prikrivale istinu i navođenje imena žrtava ovog zločina, iako je svima bilo poznato da su jedinice NDH-a monstruozno pobile srpske civile na njihovim ognjištima. Nikolić kaže da […]