Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pale: Kinoteka u znaku čuvene britanske komičarske trupe – Monti Pajton

06 Jun 2021
2 min.
Pale: Kinoteka u znaku čuvene britanske komičarske trupe – Monti Pajton

Kinoteka Republike Srpske organizivaće sutra i u utorak, 8. juna, na Palama Filmoteku posvećena britanskoj komičarskoj trupi – Monti Pajton.


Monti Pajton /popularno nazivani i Pajtonovci/, bili su britanska nadrealna komičarska trupa koja je osmislila televizijski šou “Leteći cirkus Montija Pajtona”, prvi put emitovan na Bi–Bi–Siju 1969. godine.

“Leteći cirkus Montija Pajtona” osmislili su i odigrali Grejem Čepman, DŽon Kliz, Teri Gilijam, Erik Ajdl, Teri DŽons i Majkl Pejlin.

U razmaku od 1971. do 1983. godine snimili su pet filmova – “A, sada nešto sasvim drugačije”, “Monti Pajton i Sveti gral”, “Žitije Brajanovo”, “Monti Pajton u Holivudu” i “Smisao života”.

Prvo veče Filmoteke, na programu je film “Žitije Brajanovo”, koji je nastao slučajno, saopšteno je iz Kinoteke Srpske.

U utorak 8. juna, na programu je posljednji film Pajtonovaca – “Smisao života” iz 1983. godine i sa ovim filmom oni se približavaju strukturi “Letećeg cirkusa”.

Fenomen “Pajtonovaca” se iz televizijskog šoua razvio u nešto mnogo veće i po obimu i uticaju – uključujući pozorišne komade, filmove, knjige, muzičke albume i mjuzikle. NJihov uticaj na komediju se često poredi sa uticajem “Bitlsa” na muziku. NJihov skeč-šou se danas smatra ključnim momentom u evoluciji televizijske komedije.

Filmoteka će se održati u bioskopu Kulturnog centra Pale sa početkom u 19.00 časova. Ulaz za publiku je slobodan.

SRNA

Povezani članci

Potpisan memorandum o saradnji Grada i Pravnog fakulteta

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković potpisali su danas memorandum o razumijevanju i saradnji kojim su predviđene obrazovne, stručne i istraživačke aktivnosti, kao i zajednički doprinos razvoju grada. Memorandumom je predviđeno organizovanje studentske prakse za studente ovog fakulteta u Gradskoj upravi i drugim institucijama Grada, te […]

U petak obilježavanje 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju

U Kulturnom centru Pale u petak, 25. juna, biće obilježeno 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju, najavljeno je iz dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U proteklih 10 godina Katedra za sinologiju je ostvarila izvanredne rezultate u nastavnom i naučnom procesu i međunarodnoj saradnji, a više od 140 studenata pomoću stipendija Kine otišlo […]