Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Pale: Nastupili folkloraši iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije

30 Mart 2024
2 min.
Pale: Nastupili folkloraši iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije

 Kulturno-umjetnička društva /KUD/ i ansambli sa Pala, iz Kumanova, Vrbasa, Banjaluke i Vukovara večeras su na Palama igrom i pjesmom predstavila svoja umijeća u okviru kulturno-sportske manifestacije “Susreti srpskih zemalja”.


Radosav Radaković iz Ansambla narodnih igara “Veselin Masleša” iz Banjaluke rekao je da im je ovo drugo učešće na ovoj manifestaciji, a publici su se večeras predstavili tradicionalnim koreografijama iz Republike Srpske – glamočkim gluvim kolom i zmijanjskim kolom.

“U Dječijem ansamblu imamo oko 90 djece i mogu reći da su mladi zainteresovani i hoće da učestvuju u očuvanju srpske tradicije, kulture koja je široka i rasprostranjena i zato treba da je čuvamo”, izjavio je Radaković novinarima.

Predsjednik KUD-a “Srpski vez” iz Kumanova Dalibor Kitanović rekao je da im je čast što su dio važne i posebne manifestacije koja okuplja cijeli region u Republici Srpskoj, koju smatraju drugom domovinom, te naveo da je na Pale stiglo 20 njihovih članova.

“Manifestacija je važna i zbog očuvanja srpskog identiteta, posebno što se mi u Sjevernoj Makedoniji borimo sa raznim izazovima i problemima, a predstavljanje na Palama i druženje na Jahorini nam daje vjetar u leđa”, istakao je Kitanović i dodao da su jedino aktivno srpsko kulturno-umjetničko društvo u Kumanovu i cilj im je očuvanje srpskog identiteta, srpskog jezika, kulture i tradicije.

On je naveo da imaju 150 članova, folklornu sekciju, orkestar, etno-grupu, svoju bibloteku sa više od 1.000 srpskih knjiga, te da srpski jezik izučavaju dva puta nedjeljno.

Kitanović je rekao da KUD ima dosta ostvarenih rezultata i da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobili orden za kulturna stvaranja i saradnju sa Srbima iz regiona.

Zoran Novoselac iz Ansambla narodnih igara “Prosvjeta” iz Vukovara rekao je da su drugi put na Palama, a publici su se predstavili sa srpskim igrama Zapadne Slavonije i igrama iz okoline Užica.

“Igrama i pjesmom čuvaju se srpska tradicija, kultura i običaji”, rekao je Novoselac.

Milan Sušić iz Folklornog ansambla Kulturnog centra “Vrbas” iz Vrbasa naveo je da su se predstavili sa igrama iz okoline Beograda i iz okoline Vladičinog Hana, te naglasio da je ekipa puna entuzijazma i želje za čuvanjem srpske tradicije, kulture i predstavljanjem, kako u Srpskoj, tako i širom Balkana.

Ovogodišnji, 27. “Susreti srpskih zemalja”, održavaju se u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja manifestacije, a trajaće do sutra.

SRNA

Povezani članci

Večeras koncert SPD “Sloga” iz Sarajeva

 Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” iz Sarajeva večeras će u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, uz blagoslov NJegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, prirediti koncert sjećanja na upokojene članove ovog društva. “Koncert sjećanja na upokojene članove SPD `Sloga` biće u tom duhu, da kažemo opijelo, koje će biti na koncertnoj sceni. Dosta kompozicija […]

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca. Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo […]