Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Pale: Nastupili folkloraši iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije

30 Mart 2024
2 min.
Pale: Nastupili folkloraši iz Srpske, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije

 Kulturno-umjetnička društva /KUD/ i ansambli sa Pala, iz Kumanova, Vrbasa, Banjaluke i Vukovara večeras su na Palama igrom i pjesmom predstavila svoja umijeća u okviru kulturno-sportske manifestacije “Susreti srpskih zemalja”.


Radosav Radaković iz Ansambla narodnih igara “Veselin Masleša” iz Banjaluke rekao je da im je ovo drugo učešće na ovoj manifestaciji, a publici su se večeras predstavili tradicionalnim koreografijama iz Republike Srpske – glamočkim gluvim kolom i zmijanjskim kolom.

“U Dječijem ansamblu imamo oko 90 djece i mogu reći da su mladi zainteresovani i hoće da učestvuju u očuvanju srpske tradicije, kulture koja je široka i rasprostranjena i zato treba da je čuvamo”, izjavio je Radaković novinarima.

Predsjednik KUD-a “Srpski vez” iz Kumanova Dalibor Kitanović rekao je da im je čast što su dio važne i posebne manifestacije koja okuplja cijeli region u Republici Srpskoj, koju smatraju drugom domovinom, te naveo da je na Pale stiglo 20 njihovih članova.

“Manifestacija je važna i zbog očuvanja srpskog identiteta, posebno što se mi u Sjevernoj Makedoniji borimo sa raznim izazovima i problemima, a predstavljanje na Palama i druženje na Jahorini nam daje vjetar u leđa”, istakao je Kitanović i dodao da su jedino aktivno srpsko kulturno-umjetničko društvo u Kumanovu i cilj im je očuvanje srpskog identiteta, srpskog jezika, kulture i tradicije.

On je naveo da imaju 150 članova, folklornu sekciju, orkestar, etno-grupu, svoju bibloteku sa više od 1.000 srpskih knjiga, te da srpski jezik izučavaju dva puta nedjeljno.

Kitanović je rekao da KUD ima dosta ostvarenih rezultata i da su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobili orden za kulturna stvaranja i saradnju sa Srbima iz regiona.

Zoran Novoselac iz Ansambla narodnih igara “Prosvjeta” iz Vukovara rekao je da su drugi put na Palama, a publici su se predstavili sa srpskim igrama Zapadne Slavonije i igrama iz okoline Užica.

“Igrama i pjesmom čuvaju se srpska tradicija, kultura i običaji”, rekao je Novoselac.

Milan Sušić iz Folklornog ansambla Kulturnog centra “Vrbas” iz Vrbasa naveo je da su se predstavili sa igrama iz okoline Beograda i iz okoline Vladičinog Hana, te naglasio da je ekipa puna entuzijazma i želje za čuvanjem srpske tradicije, kulture i predstavljanjem, kako u Srpskoj, tako i širom Balkana.

Ovogodišnji, 27. “Susreti srpskih zemalja”, održavaju se u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja manifestacije, a trajaće do sutra.

SRNA

Povezani članci

Pale: Sutra na otvorenom prikazivanje filma “Varljivo leto ’68”

“Kinoteka Republike Srpske” i Savjet mladih Pale organizovaće sutra bioskop na otvorenom na Palama, a posjetioci će moći da gledaju domaći film “Varljivo leto `68” režisera Gorana Paskaljevića. Za sve posjetioce u Olimpijskom parku na Palama biće obezbijeđene stolice i “lejzi begovi” za potpuni ugođaj, saopšteno je iz Savjeta mladih Pale. Projekcija je planirana za […]

Zatvoren “Art simpozijum Jahorina”

Na Ekonomskom fakultetu na Palama sinoć je zatvorena 20. Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” na kojoj je predstavljeno više od 20 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je novinarima da je zadovoljan ovogodišnjim jubilarnim Sazivom i da je publika večeras mogla vidjeti prelijepu izložbu slika […]