Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pale: Počela da radi škola speleologije za učenike petkog razreda (FOTO)

15 Septembar 2021
3 min.
Pale: Počela da radi škola speleologije za učenike petkog razreda (FOTO)

Speleološko-ekološkog društva /SED/ “Orlovača” iz Pala pokrenulo je školu speleologije za učenike petog razreda sa područja grada Istočno Sarajeva.


Predsjednik Društva Mladen Samardžić rekao je Srni da je škola besplatna i da će tu djeca i omladina imati priliku da se upoznaju sa speleološkom opremom, orijentacijom u prostoru i pravilima ponašanja u prirodi.

“Cilj nam je da svima ponudimo mogućnost da se oprobaju u avanturama speleološkog penjanja kao i da se edukuju o značaju prirode i životne sredine. Prvi kroz školu speleologije za vikend su prošli učenici osnovne škole u Mokrom”, istakao je Samardžić i dodao da je škola besplatna zahvaljujući gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću.

On je naglasio da će Društvo kontaktirati direktore škola sa područja grada i dogovoriti pokazne vježbe, upoznavanje tehnika speleologije i orijentaciju u prirodi kroz prezentacije, a djeca koja se pokažu sposobna krenuće i u istraživanje pećina sa kolegama speleolozima, te upotrijebiti sve ono što su naučili u toku škole.

Samardžić kaže da bi škola trebalo da traje dva mjeseca. Ukoliko dođe do zastoja u radu zbog epidemioloških mjera, dodao je da će biti nastavljena po završetku pandemije.

“Sva djeca koja budu željela da nastave sa obukom za školu speleologije moći će da se prijave i postanu članovi Speleološko-ekološkog društva, odnosno sekcija u školama, koje ćemo dogovoriti sa nastavnicima geografije kako bi svi nastavili rad na istraživanju i zaštiti prirode”, napomenuo je Samardžić.

Samardžić je naveo da vrijednost nabavljene opreme iznosi 5.000 KM i da sadrži pojaseve, užadi, penjalice, krolove, karabinere i sve ostalo neophodno za penjanje, te da se ovim stekla mogućnost nastavka speleoloških istraživanja, otkrivanja speleoloških objekata značajnih i za opštinu Pale i za grad Istočno Sarajevo.

“Ovo je bitan projekat za socijalizaciju djece, da upoznaju jedni druge kako bi sutra svoja znanja mogli da prenesu i na ostale kolege, učenike koji nisu iz nekog razloga uspjeli da pohađaju školu speleologije”, rekao je Samardžić.

Pored besplatne škole speleologije, Samardžić je rekao da imaju veliki broj zainteresovanih roditelja, čak i iz FBiH za ovu školu, tako da će praviti još jednu školu kako bi svi koji žele da se priključe imali tu mogućnost.

U Speleološko-ekološkom društvu “Orlovača” smatraju da mogu očekivati visoku održivost ovog projekta u budućnosti, na osnovu dosadašnjih iskustava u vezi sa obilaskom pećina i veliku zainteresovanost i pozitivne utiske, naročito djece i mladih.

Više informacija u vezi sa prijavama za školu speleologije može se dobiti na kontakt broj: 065/314 -431 ili putem mejla:[email protected]

SRNA

Povezani članci

Dodik zapjevao “Pukni zoro” na svadbi Nemanje Majdova (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, zapjevao “Pukni Zoro” na svadbi Nemanje Majdova.

Dodik i Đoković na svadbi kod Nemanje Majdova (FOTO)

Nemanja Majdov, srpski svijetski šampion u džudu, danas je stao na ludi kamen. Svadbeno veselje upriličeno je u Istočnom Sarajevu. Među zvanicama su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, najbolji teniser svijeta Novak Đoković, kao i brojna druga imena iz svijeta sporta, kulture i javnog života Republike Srpske.