Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pale: Potpisan sporazum o nabavci invertnog sirupa za dohranu pčela

14 Jun 2024
2 min.
Pale: Potpisan sporazum o nabavci invertnog sirupa za dohranu pčela

Načelnik Pala Boško Jugović potpisao je danas sporazum sa predstavnicima Udruženja pčelara sa područja opštine i Udruženjem za djecu i omladinu sa posebnim potrebama “Sunce” o nabavci invertnog sirupa za prihranu pčela, za šta je opština obezbijedila 10.000 KM.

Jugović je rekao da će invertni šećer proizvesti Udruženje “Sunce”, koje je ranijim projektom obezbijedilo potrebnu opremu za preradu šećera.

On je naglasio da je ovo prilika da se pomogne i ovom udruženju, ali je važno da se uredi sistem jer su pčele osjetljive na klimatske promjene i bolesti, te pčelari moraju da vode računa o njihovoj ishrani.

“Samo zajedno možemo da idemo naprijed. Naša želja je da se vratimo prirodi, što pčelari najbolje rade, jer se med traži na našim područjima i turističkim destinacijama”, rekao je Jugović.

Sekretar Udruženja pčelara Pale Momčilo Ćosović istakao je da će sirup dobiti 91 pčelar koji je ispunio zakonsku obavezu da do 31. marta prijavi broj pčelinjih društava.

On je rekao da je praksa da pčelari za svaka tri pčelinja društva dobiju po jedan kanister od pet litara invertnog sirupa koji će iskoristiti za prihranu pčela.

Ćosović je istakao da je cijena invertnog sirupa 13 KM, a da pčelari imaju obavezu da ovom udruženju za svaki kanister doniraju po dvije KM.

Predsjednik Udruženja “Sunce” Milenko Vujinović istakao je da je ovo treća godina kako rade sa pčelarima.

Vujinović je rekao da su 2018. godine u prekograničnom projektu sa Crnom Gorom nabavili opremu za preradu šećera i sada je koriste kako bi obezbijedili finansijska sredstva za rad Udruženja.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić dobio tužbu protiv portala Aktuelno.me

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić dobio je sudski spor koji je pokrenuo za neistinite informacije i tekstove iznesene na portalu Aktuelno.me. Izjavu Ljevnaića prenosimo u cjelosti. “Kao direktor Olimpijskog centra Jahorina, želim da se obratim povodom nedavne presude koja je doneta u moju korist zbog neistinitih informacija i tekstova iznesenih na portalu Aktuelno.me. Uvek sam podržavao medije i rado […]

Mitropolit Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje

 NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da Sveštenomučenici dabrobosanski, koji su postradali od ustaša od 1941. do 1945. godine i komunista nakon Drugog svjetskog rata, ne pozivaju na osvetu, već na praštanje i bratsku ljubav među Srbima. Vladika Joanikije služio je danas Svetu arhijerejsku litrgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj […]