Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pale: Potražnja veća od ponude, stanovi u novogradnji do 2.500 KM

26 Februar 2024
2 min.
Pale: Potražnja veća od ponude, stanovi u novogradnji do 2.500 KM

Potražnja za stanovima u Palama je veća od ponude, ali cijene već dvije godine stagniraju i u novogradnji se kreću od 2.300 do 2.500 KM po metru kvadratnom, izjavio je Srni ekonomista i ekspert za nekretnine Srđan Čegar.


Čegar je rekao da je najveća potražnja za garsonjerama do 25 kvadratnih metara, zatim za stanovima od 35 do 45 kvadrata, te onda onima površine od 50 do 60 kvadratnih metara.

Kada je riječ o starijoj gradnji, Čegar je naveo da su tu cijene jeftinije i kreću se od 1.800 do 2.100 KM, a poneki stan se može naći i za 1.500 KM.

Čegar je istakao da se osim stanova, na podruju opštine Pale traže i garaže jer ima malo mjesta za parking, a cijena je 1.000 KM po kvadratu, dok potražnja za poslovnim prostorima, kojih je veći broj neiskorišten, nije velika.

Prema njegovim riječima, nove stanove u velikom broju kupuje dijaspora, čak i po dva/tri, zatim mladi bračni parovi, te ljudi koji su prepoznali da je to dobar oblik štednje pa kupe nekretninu i izdaju.

Čegar je naveo da je cijena stanova u Republici Srpskoj u prosjeku porasla za hiljadu KM po metru kvadratnom.

“Cijena stanova 2020. godine iznosila je 1.400 KM, za vrijeme virusa korone 2021. godine bila je 1.500 KM, dok je 2022. godine prosječna cijena kvadrata stanova na Palama bila ispod 2.000 KM”, istakao je Čegar.

Čegar je istakao da su cijene stabilne i da stagniraju već dvije godine, ocijenivši da bi one bile niže ukoliko bi graditelji napravili veći fond stanova.

Kada je riječ o Jahorini, Čegar je naveo da je cijena metra kvadratnog stambenog prosroa na boljim pozicijama oko 2.500 do 3.000 evra i da je ponuda velika, ali da će cijene pasti zbog slabe potražnje.

Čegar je istakao da se sve više traže placevi u Vrhprači koja je krak Jahorine, navodeći da su tu cijene porasle u posljednje tri godine. “Vrhprača je ušla u četvrtu zonu i tu je određena regulacija kada je riječ o opštini, a predviđene su i cijene za zemljište”, zaključio je Čegar.

SRNA

Povezani članci

Elek: Posao u Centru za novinare UNA TV, i drugi da pokažu solidarnost

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek saopštio je da će ovaj centar zaposliti dvoje novinara sa “Una TV” i to u službu za odnose s javnošću, te je pozvao druge da učine isto i pokažu solidarnost zbog gašenja ove medijske kuće nakon uvedenih sankcija. “Pozivam sve direktore javnih preduzeća da zaposlimo ovih 80 […]

Obilježena slava Hrama Sabora Svetog Arhangela Gavrila

U Hramu Sabora Svetoga arhangela Gavrila na Palama danas je služena liturgija, prelomljen slavski kolač i proslavljena krsna slava u prisustvu velikog broja vjernika. Liturgiju je služio nastojatelj manastira Sokolica na Ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej, u prisustvu paljanskog sveštenstva i brojnih vjernika. Kum slave Hrama bio je profesor Draga Mastilović, koji je, čestitajući slavu svim […]