Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pejić: Strana tijela kod djeteta mogu biti opasna po život

31 Maj 2024
3 min.
Pejić: Strana tijela kod djeteta mogu biti opasna po život

Na odjeljenje za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu hirurgiju Bolnice „Srbija“ u razmaku od samo dva sata stigla su dva djeteta sa istom dijagnozom, stranim tijelom u jednjaku i to dječak starosti 16 mjeseci i dječak od pet godina.

„Dječak starosti šesnaest mjeseci je došao u našu ustanovu sa već utvrđenom dijagnozom stranog tijela u početnom dijelu jednjaka u drugoj ustanovi, nakon čega je upućen na naše odjeljenje radi ekstracije stranog tijela“, istakao je specijalista otorinolaringologije i načelnik Odjeljenja ORL I CFH Đorđe Pejić.

On je rekao da je dječak došao u pratnji medicinskog osoblja i roditelja u večernjim satima, gdje se nakon obavljenih pregleda i dijagnostičke obrade, u operacionoj sali u uslovima opšte anestezije odstranilo strano tijelo što je u ovom slučaju bio novčić od 10 feninga.

„Nakon urađene anamneze, dobijen je podatak da je dječak u igri sa stola uzeo kovanicu od 10 feninga i progutao, nakon čega je povraćao u više navrata. Na svu sreću nije dolazilo do gušenja, niti je bilo kriza svijesti, ni kriza sa disanjem. Roditelji su se na vrijeme javili u najbližu ustanovu gdje je utvrđeno da se radi o stranom tijelu u jednjaku i nakon toga je upućeno u našu bolnicu“, pojasnio je Pejić.

Prema doktorovim riječima, radi se o pacijentu koji zbog svog uzrasta spada u jako rizične kategorije i da je sama procedura izuzetno delikatna jer zahtijeva veliko znanje i vještinu cijelog tima koji je učestvovao u samoj hirurškoj proceduri.

Pejić kaže da je nedugo nakon ove situacije, u urgentni blok ove bolnice došlo dijete starosti pet godina sa sumnjom na strano tijelo jednjaka. Roditelji su rekli da je dječak odmah nakon večere progutao kovanicu. Dječak nije imao nikakve tegobe. Nakon urađene komplente dijagnostičke obrade, na ulazu u jednjak nađeno je strano tijelo koje je odstranjeno, takođe kovanica od 10 feninga.

„S obzirom da su se u isto vrijeme desile dvije identične situacije kod dva dječaka, a i takođe u poslednjem periodu primjetili smo da je sve veći broj djece koja dolaze sa stranim tijelom u nosu, imamo potrebu i obavezu da upozorimo roditelje koji imaju malu djecu“, naglasio je Pejić.

On je naveo nekoliko savjeta i preporuka za roditelje, kako bi se ne bi dovodili u ovakve situacije, koje nažalost mogu biti opasne po život.

-Djeca iz svoje radoznalosti su sklona da sitne predmete stavljaju u uvo, nos i u usta. Iz tog razloga skrećemo pažnju roditeljima da djecu ne gube iz vida tokom igre i da vode računa o tome šta daju djeci za igru, da sklanjaju od djece sitne predmete koje mogu postati potencijalno strano tijelo kao što su kuglice nakita, kovanice, sitne dijelove igračaka ili sitne igračke;

-Djeci nemojte davati bombone, kikiriki, bademe i slično. Kada jedu trešnje ili drugo koštunjavo voće, prije nego date djetetu, očistite košpe;

-Ne dozvolite djeci da se igraju sa pasuljem, graškom i drugim mahunarkama;

-Učite djecu da ne pričaju punih usta, da se ne igraju i ne trče sa zalogajem u ustima, ne zasmijavajte ih dok ih hranite jer sve ove situacije mogu da dovedu do ozbiljnih posljedica.

„U ova dva naša slučaja radilo se o stranom tijelu jednjaka, pa djeca nisu na sreću bila direktno životno ugrožena, ali takođe može se desiti mnogo dramatičnije situacije a to je da dIjete udahne strano tijelo i tada bi imali strano tijelo u dušniku, gdje bi se desila strašna situacija, a to je da dijete ne stignete odvesti u bolnicu da mu se ukaže adekvatna pomoć i da dijete izgubi život“, zaključio je Pejić.

Povezani članci

Otvorena “Kalinovačka kuća” – 20 odsto subvencije proizvođačima (FOTO)

 U Kalinoviku je danas otvorena “Kalinovačka kuća” u kojoj će se prodavati domaći proizvodi sa područja ove lokalne zajednice, a u čiju izgradnju je uloženo 185.000 KM. Za izgradnju i opremanje “Kalinovačke kuće” iz budžeta opštine je izdvojeno 135.000 KM, a 50.000 KM je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srspke. Načelnik opštine Kalinovik […]

Trnovo: Održana Svečana akademija – uručena priznanja

U Trnovu je sinoć održana Svečana akademija povodom slave opštine – Petrovdana, na kojoj su uručena priznanja zaslužnim pojedincima, institucijama i kolektivima. Načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović rekao je da je opština večeras dodijelila priznanja onima koji su zaslužni za razvoj ove lokalne zajednice. Povelja opštine dodijeljena je direktoru “Sarajevo gasa” Istočno Sarajevo i predsjedniku […]