Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Perišić: Odluka o novom predsjedniku Turske uveliko će zavisiti od poteza zvaničnog Vašingtona

16 Maj 2023
4 min.
Perišić: Odluka o novom predsjedniku Turske uveliko će zavisiti od poteza zvaničnog Vašingtona

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj dajem veće šanse za pobjedu Redžepu Tajipu Erdoganu, ali odluka o predsjedniku te zemlje uveliko će zavisiti od poteza zvaničnog Vašingtona, kaže za „Glas Srpske“ profesor međunarodne politike Srđan Perišić.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj, po prvi put u istoriji te zemlje, biće održan 28. maja, nakon što nijedan kandidat u nedjelju nije osvojio 50 odsto glasova, a analitičari, iako veće šanse daju aktuelnom turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu nego njegovom glavnom protivkandidatu Kemalu Kilidždarogluu, upozoravaju da bi trebalo imati u vidu da Zapad vjerovatno neće sjedjeti skrštenih ruku.

U trci za predsjednika Turske, osim Erdogana i Kilidždaroglua, bio je još i Sinan Ogan, a mjesta u tamošnjem parlamentu, njih 600, jurile su 24 stranke te 151 nezavisni kandidat.

Perišić podsjeća da se nisu obistinile prognoze “zapadnih analitičara” da će Kilidždaroglu, kao favorit Zapada, imati blagu prednost koju je, zapravo, obezbijedio aktuelni turski predsjednik.

– S tom prednošću ulazi u drugi krug, ali postoji opasnost da Zapad, kao i 2014. godine, pokuša da sruši i sada Erdogana preko obojene revolucije, tako da i sada očekujem njihove poteze pred ili poslije drugog kruga glasanja. Turska od 2016, u odnosu na ranije, vodi poprilično samostalnu politiku. Vodi neutralnu politiku, distancirala se od NATO-a kao i od Vašingtona, nije uvela sankcije Rusiji, a uz to ima i izvanrednu ekonomsku i energetsku saradnju s tom zemljom. To ne odgovara Zapadu – rekao je Perišić za “Glas”.

Ističe i da trećeplasirani Ogan dolazi iz stranke koja je, prema programu, sličnija Erdoganovoj te ne vjeruje da će svi iz njihovih redova glasati za prozapadnog kandidata u trci za predsjednika. Kada je riječ o BiH, smatra, da političkom Sarajevu, bez obzira na bliske veze Bakira Izetbegovića s Erdoganom, odgovara više Kilidždaroglu.

– Cijelo Sarajevo se oslanja na Zapad, na Vašington. Republika Srpska to vidi na svojoj koži. Ako bi pobijedio Kilidždaroglu, zahladio bi odnose s Rusijom, prešao na vašingtonsku politiku, a to bi se negativno odrazilo na odnose i sa Srbijom i Srbima u BiH koji imaju dobre odnose s Erdoganom, a koji je vodio uravnoteženu politiku prema BiH – zaključio je Perišić.

Bivši diplomata Zoran Milivojević za Srnu je ocijenio da prvi rezultati pokazuju da Erdogan uživa podršku naroda, ali i da je Zapad uložio velike napore da dođe do smjene vlasti u Turskoj.

Pravo glasa u Turskojimalo je 64,11 miliona ljudi, a turski Vrhovni izborni savjet je juče, u poslijepodnevnim časovima, potvrdio spekulacije da nijedan od predsjedničkih kandidata nije dobio 50 odsto plus jedan glas, zbog čega će pobjednik biti poznat nakon ponovnog izlaska birača na birališta krajem ovog mjeseca.

Erdogan, koji dominira turskom politikom dvije decenije, dobio je 49,51 odsto glasova, Kilidždaroglu 44,88, Ogan nešto više od pet, a Muharem Ince koji se povukao iz trke nekoliko dana uoči izbora, ali je ime ostalo na listiću, 0,43 odsto glasova. Ovi izbori su, prema ocjenama, veoma važni jer neće samo biti odlučeno ko će voditi Tursku u narednom periodu. Oni će, naime, uticati i na buduće odnose u svjetlu sukoba Ukrajine i Rusije, ali i prema zemljama zapadnog Balkana.

Vladajuća stranka AKP predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sama je, prema prvim rezultatima, obezbijedila 266 mjesta u parlamentu, nakon što je osvojila više od 35 odsto glasova, a sa savezničkim strankama trebalo bi da ima više od 320 od ukupno 600 poslaničkih mjesta u parlamentu. S druge strane, Kilidždarogluova Republikanska narodna stranka osvojila je 25,4 odsto glasova.

“Geopolitika” je juče ocijenila da Erdogan može da slavi pobjedu i prije drugog kruga predsjedničkih izbora. Za Erdogana je, kako su objavili, možda i bolje što će doći do drugog kruga, jer će s lagodne pozicije moći da kaže da je u Turskoj bio “festival demokratije” i da su građani mogli da biraju i u drugom krugu.

Razglednice i marš

Redžet Tajip Erdogan rođen je 1954. godine. Kao tinejdžeru otac mu je davao džeparac od 2,5 turske lire sedmično, što je manje od jednog dolara, a od toga je kupovao razglednice koje je preprodavao na ulici. Uz to je prodavao i flaše vode vozačima koji su bili zaglavljeni u saobraćaju, a u mladosti je poluprofesionalno igrao fudbal. Fenerbahče je htio da ga dovede, ali je njegov otac, Ahmet, spriječio transfer.

Kemal Kilidždaroglu je, s druge strane, rođen je 1948. i karijeru je proveo kao službenik i birokrata u finansijskim institucijama. Pristalice ga zovu turski Gandi jer je tokom “Marša za pravdu” s pristalicama, poput Gandija u Indiji 70 godina ranije, pješačio 450 kilometara od Ankare do Istanbula, zbog hapšenja i otpuštanja onih koji su navodno na bilo koji način povezivani s neuspjelim pučem 2016. godine.

Povezani članci

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]

Ko je bila Amber zbog koje je nastao sistem “Amber alert”

MUP Srbije je sinoć aktivirao sistem potrage “Pronađi me” po uzoru na „Amber Alert“ za devojčicu Danku Ilić (2), koja je nestala danas tokom popodneva u okolini Bora. “Pronađi me” je signal koji građani Srbije dobiju onog momenta kada neko dijete nestane i ovaj sistem u više zemalja svijeta već postoji kao „Amber alert“. Ovaj […]