Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Počelo obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

16 Jun 2024
2 min.
Počelo obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Na Vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” počelo je obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, jedan od najtežih zadataka koje je izvršila Vojska Republike Srpske, odnosno Sarajevsko-romanijski korpus tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Na Vojničkom groblju služi se pomen za sve poginule srpske borce, a potom će biti položeni vijenci i cijeće na Centralni krst.

Prisutni su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsjednika Republike Srpske, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH.

Tu su predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, a u ime Srbije prisustvuju predstavnici resornog ministarstva i Ambasade Srbije, predstavnici opština, boračkih organizacija i udruženja proisteklih iz minulog Odbrambeno-otadžbinskog rata Sarajevsko-romanijske regije, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da mjesto na kome se danas obilježava Dan odbrane Sarakevsko-romanijske regije, “Novi Zejtinlik” i manastir na Ravnoj Romaniji predstavljaju pečat Republike Srpske.

“Neka je svim borcima u odbrani ovih prostora, poginulih za krst časni i slobodu zlatnu, slava i hvala”, izjavio je Bjelica.

On je naglasio da se o doprinosu Srba Romanije ne govori u toj mjeri u kojoj su oni zaslužili, navodeći da je narod dužan da gradi kulturu sjećanja kako bi sačuvali od zaborava i učili nove generacije o tome kako su i gdje nastale institucije Republike Srpske.

“Skrajnuta je malo Romanija što se tiče isticanja toga šta je uradila i nedovoljno, bolje reći nikako, ne govori se puno o značaju ovih prostora kada je u pitanju stvaranje institucija Republike Srspke”, izjavio je Bjelica.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u organizaciji Odbor Vlade Republike Srpske nastavlja se u 12.00 časova služenjem parastosa u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniju na čijim unutrašnjim zivdovima su upisana imena 4.210 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Obraćanje zvaničnika planirano u porti ovog manastira u 12,15 časova.

Na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Sarajevsko-romanijski korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a sjedište mu je bilo u Lukavici. Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja korpusa.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić dobio tužbu protiv portala Aktuelno.me

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić dobio je sudski spor koji je pokrenuo za neistinite informacije i tekstove iznesene na portalu Aktuelno.me. Izjavu Ljevnaića prenosimo u cjelosti. “Kao direktor Olimpijskog centra Jahorina, želim da se obratim povodom nedavne presude koja je doneta u moju korist zbog neistinitih informacija i tekstova iznesenih na portalu Aktuelno.me. Uvek sam podržavao medije i rado […]

Mitropolit Joanikije: Sveštenomučenici dabrobosanski pozivaju na praštanje

 NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je danas da Sveštenomučenici dabrobosanski, koji su postradali od ustaša od 1941. do 1945. godine i komunista nakon Drugog svjetskog rata, ne pozivaju na osvetu, već na praštanje i bratsku ljubav među Srbima. Vladika Joanikije služio je danas Svetu arhijerejsku litrgiju u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj […]