Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Počelo obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

16 Jun 2024
2 min.
Počelo obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije

Na Vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” počelo je obilježavanje Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije, jedan od najtežih zadataka koje je izvršila Vojska Republike Srpske, odnosno Sarajevsko-romanijski korpus tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.
Na Vojničkom groblju služi se pomen za sve poginule srpske borce, a potom će biti položeni vijenci i cijeće na Centralni krst.

Prisutni su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, izaslanik predsjednika Republike Srpske, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH.

Tu su predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, a u ime Srbije prisustvuju predstavnici resornog ministarstva i Ambasade Srbije, predstavnici opština, boračkih organizacija i udruženja proisteklih iz minulog Odbrambeno-otadžbinskog rata Sarajevsko-romanijske regije, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da mjesto na kome se danas obilježava Dan odbrane Sarakevsko-romanijske regije, “Novi Zejtinlik” i manastir na Ravnoj Romaniji predstavljaju pečat Republike Srpske.

“Neka je svim borcima u odbrani ovih prostora, poginulih za krst časni i slobodu zlatnu, slava i hvala”, izjavio je Bjelica.

On je naglasio da se o doprinosu Srba Romanije ne govori u toj mjeri u kojoj su oni zaslužili, navodeći da je narod dužan da gradi kulturu sjećanja kako bi sačuvali od zaborava i učili nove generacije o tome kako su i gdje nastale institucije Republike Srpske.

“Skrajnuta je malo Romanija što se tiče isticanja toga šta je uradila i nedovoljno, bolje reći nikako, ne govori se puno o značaju ovih prostora kada je u pitanju stvaranje institucija Republike Srspke”, izjavio je Bjelica.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u organizaciji Odbor Vlade Republike Srpske nastavlja se u 12.00 časova služenjem parastosa u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniju na čijim unutrašnjim zivdovima su upisana imena 4.210 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Obraćanje zvaničnika planirano u porti ovog manastira u 12,15 časova.

Na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Sarajevsko-romanijski korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a sjedište mu je bilo u Lukavici. Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja korpusa.

SRNA

Povezani članci

Na Palama u subotu veliki Naučni skup

 Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće domaćin 13. Naučnog skupa o temi “Pravo između zaštite i zloupotrebe”, na kojem je učešće najavilo 240 autora i koautora iz 26 zemalja svijeta, koji će biti održan u subotu, 26. oktobra, na Palama. Za učešće na Naučnom skupu, koji se organizuje povodom Dana Pravnog fakulteta, prijavili su […]

ŠG “Romanija” ove jeseni pošumljava 25 hektara zemljišta

Na području kojim gazduje sokolačko Šumsko gazdinstvo “Romanija” ove jeseni biće pošumljeno 25 hekatara zemljišta za šta je obezbijeđeno 58.795 sadnica smrče, crnog i bijelog bora, rekao je Srni tehnički direktor Gazdinstva Goran Kosorić. Pošumljavanje se obavlja na lokalitetima Krnja jela, na području Skorlina i Maluši, lokalitetu Šenkovići, lokalitetu Jasik na području Rakitnice, na lokalitetu […]