Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Počeo Božićni post – priprema za praznovanje rođenja Isusa Hrista

28 Novembar 2021
2 min.
Počeo Božićni post – priprema za praznovanje rođenja Isusa Hrista

Počeo je šestonedjeljni Božićni post, kojim se vjernici Srpske pravoslavne i Ruske pravoslavne crkve, kao i Јerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, pripremaju za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

Post je prvi korak na putu spasenja, važan za duhovni i tjelesni život, vrijeme kada se pronalazi mjera u svemu.

Trebalo bi da nauči čovjeka suzdržavanju, ne samo od masne hrane, već i od svega što udaljava od Boga – zlobe, uvreda, bijesa, nedoličnog ponašnja.

Vjeruje se da je Božićni post uveden još u 4. veku, dok je puno trajanje, od 40 dana dobio u u 12. vijeku.

Post ne podrazumijeva jednoličnu dijetu ili gladovanje, već uravnoteženu ishranu namirnicama biljnog porijekla.

Po načinu ishrane, Božićni post nije zahtjevan. Riba je dozvoljena vikendom, na Vavedenje Presvete Bogorodice i Nikoljdan, bez obzira u koji dan padnu.

Ulje i vino su dozvoljeni svim danima, osim srijede i petka koji se poste “na vodi”.

Posljednja sedmica pred Božić posti se strože, bez upotrebe ribe i ulja, sa hranom spremljenom samo na vodi.

Prema tumačenju vladike Nikolaja Velimirovića, post se sastoji od uzdržavanja od mrsne hrane, zlih misli, pohotnih želja i rđavih djela, kao i u umnožavanju molitava, dobročinstava i revnosnom upražnjavanju hrišćanskih vrlina, jer je podvig posta tjelesni i duhovni.

Ciljevi su, poučava vladika Nikolaj, “očišćenje tijela, jačanje volje, uzdizanje duše iznad tijela, a sve radi proslavljanja Boga i poštovanja njegovih svetitelja”.

RTRS

Povezani članci

Sutra Jovanjdan

Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan, jedan od praznika posvećenih svetitelju i proroku koji je najavio dolazak Spasitelja i krstio ga na rijeci Jordan, biće proslavljen sutra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i u pravoslavnim domovima kao jedna od najčešćih srpskih slava. Prema predanju, mnogi su mislili da je Jovan obećani mesija, ali […]

Bog se javi! Danas je Bogojavljenje: Evo šta u našem narodu simbolizuje bacanje bosiljka i krsta u rijeku

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Bogojavljenje, praznik kojim se završava period koji nazivaju nekrštenim danima, od Božića do Bogojavljenja. Po narodnom verovanju, u periodu nekrštenih dana lutaju aveti, veštice i druge nemani. To je period od Hristovog rođenja do njegovog krštenja u reci Jordan. Noć uoči praznika, po narodnom verovanju, otvaraju se nebesa i na […]