Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Počeo Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, glavna tema multipolarnost

05 Jun 2024
2 min.
Počeo Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, glavna tema multipolarnost

Glavna tema Međunarodnog ekonomskog foruma, koji je počeo danas u Sankt Peterburgu, je “Osnova multipolarnosti — formiranje novih centara rasta”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin će se obratiti na plenarnoj sjednici foruma u petak, 7. juna, javlja “Sputnjik”.

Glavni poslovni dio programa podijeljen je na četiri tematska bloka koji su u skladu sa osnovnom misijom foruma o održanju globalne ravnoteže i izgradnji multipolarnog međunarodnog sistema, obezbjeđivanju uslova za razvoj na temelju objedinjavajuće i konstruktivne agende koju diktiraju nacionalni interesi Rusije.

Osim glavnog poslovnog dijela programa, na marginama će se tradicionalno održati i omladinski ekonomski forum, te forum kreativnog biznisa.

U okviru foruma planirani su biznis-dijalozi sa inostranim partnerima iz arapskih zemalja, kao i zemalja Zajednice Nezavisnih Država, Latinske Amerike, Kine, Indije.

Pomoćnik šefa ruske države Jurij Ušakova najavio je da će Putin prisustvovati forumu i da će se tokom događaja sastati sa rukovodiocima svjetskih informativnih agencija, a održaće i niz bilateralnih sastanaka.

Forumu će prisustvovati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar finansija Anton Siluanov, ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, direktor Federalne poreske službe Daniil Jegorov, predstavnici poslovnih asocijacija i stručnjaci.

Kada je riječ o vladinim zvaničnici i političarima, na ovom forumu će oni učestvovati iz više od 45 zemalja svijeta, rekao je Ušakov.

Osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, on je rekao da će događaju prisustvovati predsjednik Bolivije Luis Arse, predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, premijer Centralnoafričke Republike Feliks Molua, predsjednik Abhazije Aslan Bžanija i predsjednik Vlade Južne Osetije Konstantin DŽusojev, javlja RIA “Novosti”.

Planove da prisustvuju forumu potvrdili su i potpredsjednici, potpredsjednici vlada, ministri, guverneri i senatori iz Azerbejdžana, Alžira, Bjelorusije, Burkine Faso, Mađarske, Venecuele, Vijetnama, Kine, UAE i mnogih drugih zemalja svijeta.

Učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu do sada je potvrdilo 17.100 ljudi iz 136 zemalja i 3.400 predstavnika medija iz 50 zemalja.

SRNA

Povezani članci

Snimljeni posljednji trenuci prvog čovjeka Hamasa (VIDEO)

Izraelski zvaničnici, bezbjednosne službe i Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u četvrtak da je u operaciji izraelskih snaga u Rafi, u južnom pojasu Gaze, ubijen Jahja Sinvar, jedini preostali lider Hamasa. Njega smatraju uglavnom odgovornim za planiranje krvavog upada boraca i palestinske grupe koju podržava Teheran u Izrael 7. oktobra prošle godine, masakra koji […]

Kamala Haris najavila raskid s politikom Džoa Bajdena (VIDEO)

Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD Kamala Haris izjavila je da njeno predsjedništvo neće biti nastavak mandata predsjednika DŽoa Bajdena i naglasila da će ona unijeti “novi pristup” u politiku. – Željela bih da budem vrlo jasna, moj predsjednički mandat neće biti nastavak Bajdenove politike – rekla je Haris u intervjuu za medijsku kuću Foks Njuz. […]