Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Počeo Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, glavna tema multipolarnost

05 Jun 2024
2 min.
Počeo Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, glavna tema multipolarnost

Glavna tema Međunarodnog ekonomskog foruma, koji je počeo danas u Sankt Peterburgu, je “Osnova multipolarnosti — formiranje novih centara rasta”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin će se obratiti na plenarnoj sjednici foruma u petak, 7. juna, javlja “Sputnjik”.

Glavni poslovni dio programa podijeljen je na četiri tematska bloka koji su u skladu sa osnovnom misijom foruma o održanju globalne ravnoteže i izgradnji multipolarnog međunarodnog sistema, obezbjeđivanju uslova za razvoj na temelju objedinjavajuće i konstruktivne agende koju diktiraju nacionalni interesi Rusije.

Osim glavnog poslovnog dijela programa, na marginama će se tradicionalno održati i omladinski ekonomski forum, te forum kreativnog biznisa.

U okviru foruma planirani su biznis-dijalozi sa inostranim partnerima iz arapskih zemalja, kao i zemalja Zajednice Nezavisnih Država, Latinske Amerike, Kine, Indije.

Pomoćnik šefa ruske države Jurij Ušakova najavio je da će Putin prisustvovati forumu i da će se tokom događaja sastati sa rukovodiocima svjetskih informativnih agencija, a održaće i niz bilateralnih sastanaka.

Forumu će prisustvovati šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ministar finansija Anton Siluanov, ministar ekonomskog razvoja Maksim Rešetnjikov, direktor Federalne poreske službe Daniil Jegorov, predstavnici poslovnih asocijacija i stručnjaci.

Kada je riječ o vladinim zvaničnici i političarima, na ovom forumu će oni učestvovati iz više od 45 zemalja svijeta, rekao je Ušakov.

Osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, on je rekao da će događaju prisustvovati predsjednik Bolivije Luis Arse, predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, premijer Centralnoafričke Republike Feliks Molua, predsjednik Abhazije Aslan Bžanija i predsjednik Vlade Južne Osetije Konstantin DŽusojev, javlja RIA “Novosti”.

Planove da prisustvuju forumu potvrdili su i potpredsjednici, potpredsjednici vlada, ministri, guverneri i senatori iz Azerbejdžana, Alžira, Bjelorusije, Burkine Faso, Mađarske, Venecuele, Vijetnama, Kine, UAE i mnogih drugih zemalja svijeta.

Učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu do sada je potvrdilo 17.100 ljudi iz 136 zemalja i 3.400 predstavnika medija iz 50 zemalja.

SRNA

Povezani članci

U Las Vegasu pet dana zaredom preko 46 stepeni

U Las Vegasu u američkoj državi Nevadi zabilježeno je rekordnih pet dana zaredom sa temperaturom od 46,1 stepen Celzijusa. U Las Vegasu je u nedjelju izmjereno 48,8 stepeni, što je rekordna temperatura ikada zabilježena u tom gradu, prenio je Vašington tajms. U utorak je u tom gradu izmjereno 48,3 stepena, čime je oboren rekord za […]

Nijagarini vodopadi zasvijetlili u bojama srpske trobojke

Nijagarini vodopadi zasvijetlili su u bojama srpske trobojke povodom 168 godina od rođenja srpskog naučnika i genija Nikole Tesle. “Snažno nevrijeme spriječilo je podizanje zastave ispred zgrade Skupštine grada Nijagara Fols pa je ovaj događaj odgođen za sutra, čime će početi ovogodišnji Međunarodni festival Dani Nikole Tesle“, rekao je Srni direktor ovog festivala Borislav Živković. […]