Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Počinje gradnja Doma za stara lica u Miljevini

20 Maj 2024
3 min.
Počinje gradnja Doma za stara lica u Miljevini

Gradnja Doma za stara lica u Miljevini kod Foče, koju će sa dva i po miliona KM finansirati opština, počeće ove sedmice, a rok za završetak radova je 365 radnih dana, rečeno je danas u opštini nakon potpisivanja ugovora o gradnji.


Ugovor su potpisali načelnik opštine Milan Vukadinović i Slobodan Sladoje, direktor kompanije “Uniotek” iz Istočnog Sarajeva, koja je u proceduri javne nabavke odabrana za izvođača radova.

Načelnik Vukadinović ističe da je ovo kapitalni i jedan od najvažnijih projekata za ovu lokalnu zajednicu, s obzirom na to da opština trenutno, preko Centra za socijalni rad, sufinansira smještaj oko 30 lica u staračkim domovima širom Republike Srpske.

“Želja nam je da u Domu za stara lica u Miljevini smjestimo oko 60 korisnika i da zaposlimo dvadesetak ljudi. Siguran sam da ćemo imati ustanovu prepoznatljivu, ne samo u opštini Foča, nego i na regionalnom nivou”, rekao je Vukadinović.

On je istakao da je ova investicija od posebnog značaja za mještane Miljevine.

“Stanovnici Miljevine imaće mnoge benefite od Doma za stara lica, prije svega u zaposlenju. Takođe, samom gradnjom doma otvoriće se nove prespektive i vizije razvoja Miljevine u kojoj u poslijeratnom periodu nije ništa bitnije izgrađeno”, naveo je Vukadinović.

Gradnja Doma za stara lica finansiraće se iz kreditnog zaduženja opštine.

Vukadinović je podsjetio da je od momenta kada je došao na mjesto načelnika, opština uspjela da vrati više od četiri miliona KM kreditnih sredstava iz prethodnog perioda, što im je dalo apsolutno pravo da ovu kapitalnu investiciju finansiraju novim zaduženjem.

On je rekao da će uporedo sa izgradnjom, teći će proces osnivanja ustanove.

“Skupština opštine je donijela određene osnivačke akte i nastavićemo da sprovodimo tu papirološku proceduru paralelno sa gradnjom. Za 365 dana moraju da budu završeni svi rokovi, od gradnje do svih pravnih akata, koji su neophodni da bi ova ustanova mogla da funkcioniše pod patronatom opštine. Siguran sam da ćemo u narednoj godini imati prve korisnike u našoj Javnoj ustanovi Dom za stara lica u Miljevini”, rekao je Vukadinović.

Sladoje je najavio da će u ovoj sedmici početi gradnja objekta sa tri etaže bruto površine 2.600 metara kvadratnih, kapaciteta od 50 do 70 korisnika.

“Objekat, projektovan prema savremenim standardima, korisnicima će omogućiti maksimalnu udobnost. Početak gradnje je pet dana od današnjeg potpisa ugovora, a rok za završetak 365 radnih dana. Ne računamo kišne dane, višu silu i nepredviđene radove”, rekao je Sladoje.

Opština je ranije obezbijedila sve neophodne saglasnosti i dozvole za gradnju doma.

SRNA

Povezani članci

Zakonom o referendumom i Izbornim zakonom Srpske nisu povrijeđeni vitalni interesi Bošnjaka

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske utvrdilo je da Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom Republike Srpske nisu povrijeđeni vitalni nacionalni interesi konstitutivnog bošnjačkog naroda. U odluci koja se odnosi na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi, Vijeće je utvrdilo da su odredbe o multietničkom sastavu organa za sprovođenje […]

Srpska bogatija za 19 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 19 beba, 10 dječaka i i devet djevojčica, rečeno je Srni u porodilištima. Jedanaest beba rođeno je u Banjaluci, tri u Doboju, dvije u Trebinju, te po jedna u Bijeljini, Zvorniku i Gradišci. U Banjaluci je rođeno šest djevojčica i pet dječaka, u Doboju tri dječaka, […]