Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Počinje snimanje filma o životu Dare Sekulić

21 Novembar 2022
2 min.
Počinje snimanje filma o životu Dare Sekulić

Produkcija “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva danas počinje snimanje dokumentarnog filma “Čekajući krst” autora i reditelja Vitomira Mitrića o životu i književnom stvaralaštvu Dare Sekulić.


“Radnja filma objedinjuje sveukupno književno stvaralaštvo i život Dare Sekulić koje će iz vrlo različitih položaja stvarnosti i sna, života i smrti, borbe i pomirenja, vjerovanja i sumnje, iskonske povezanosti ali i antagonizma među ljudima tražiti svoj smiraj i spokoj duše čekajući krst”, pojašnjava Mitrić za Srnu.

Prema njegovim riječima, kroz igrane scene, određenih segmenata iz života i rada književnice Dare Sekulić, protkane poezijom i muzikom na njene stihove i arhivskim materijalom u kome Dara govori o svom životu, fotografije sa sahrane, kadrova pomena iz crkve u Piskavici i izrade krsta, koji čeka, dočaraće se njena iskonska duhovnost i značaj u očuvanju srpske poezije stradanja i patnje.

Kroz sintezu poezije i slike, ističe on, dobija se glas patničkog, trpkog lirizma, glas neutaživog bola egzistencije, ali i glas umne volje da se sudbina, lična i sudbina roda, primi i i podnese.

Mitrić dodaje da se ovaj dokumentarni obrazovni tv-serijal sastoji od dvije epizode/emisije “Jeka Gore Petrove” i filma “Čekajući krst”.

“Serijal je namijenjen široj televizijskoj publici, ali poseban značaj ima za mlađu publiku. Nove generacije, koje žive u digitalnom dobu ne znaju da prepoznaju i dožive prave pjesničke vrijednosti i značaj srpskog jezika, književnosti i kulture”, naveo je režiser ovog filma.

Mitrić kaže da je serijal nastao s ciljem da se sačuvaju srpski jezik i književna i duhovna kultura od zaborava i da bi se nove generacije bolje upoznale o stvaralaštvu književnice i pjesnikinje Dare Sekulić kroz zanimljiv televizijski sadržaj.

U Sarajevu je 12. aprila 2021. godine preminula Dara Sekulić /91/, prema mišljenju mnogih, najznačajnija srpska pjesnikinja poslije Desanke Maksimović.

Sekulićeva je imala dug i traumatičan životni put, koji se okončao u porodičnom krugu u Sarajevu.

“NJen život bitno su označila dva rata, dvije velike traume. Trauma djevojčice sa Korduna, kojoj su ustaše spalile kuću i pobile više članove brojne porodice Sekulića, te trauma iz vremena rata u BiH devedesetih godina pošrlog vijeka, kada je ponovo morala iskusiti dramu izbjeglištva”, podsjetio je Mitrić.

SRNA

Povezani članci

Održan humanitarni koncert djece iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže

 U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je održan humanitarni koncert za pomoć djeci sa Kosova i Metohije, na kojem su nastupili osnovci iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže. Humanitarni koncert “Mi smo djeca neba” organizovali su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža. Sekretar […]

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo. Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju. Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno […]