Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Počinju “Čučkovi književni susreti”

29 Mart 2024
2 min.
Počinju “Čučkovi književni susreti”

“Čučkovi književni susreti” počinju danas na Han Pijesku, a tokom manifestacije ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću iz Kotora biće uručena nagrada “Čučkova knjiga” za roman “Sukubus”, objavljen u 2023. godini.

Tokom manifestacije, koju organizuje Narodna biblioteka “Branko Čučak” ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću biće uručena nagrada “Čučkova knjiga” za roman “Sukubus”, objavljen u 2023. godini, najavaljeno je iz ove ustanove.

Manifestacija počinje u 12.00 časova programom “Brankova klupa” u kino-sali Doma kulture na Han Pijesku, u okviru koje će biti prikazana predstava “Čarobna metla” u produkciji Pozorišta za djecu “Veliki mali princ”.

Predviđeno je da sutra, drugog dana manifestacije, u 11.00 časova bude položeno cvijeće na grob Branka Čučka u gradskom groblju “Bogaz”, a u 12.00 časova u čitaonici Narodne biblioteke na Han Pijesku biće održano predavanje Jelene Kalajdžije o temi “Put do čitaoca visokokvalitetnih zahtjeva”.

Književni portret Nevena Milakovića počeće od 13.00 časova na kome će, osim Milakovića, govoriti direktor izdavačke kuće “Asoglas” Dejan Spasojević.

Izložba karikatura “Pisac crta pisce”, autora Mirka Vukovića planirana je istog dana od 14.00 časova.

Na centralnoj manifestaciji “Čučkovih književnih susreta”, koja će početi u 18.00 časova, ovogodišnjem laureatu Simaniću iz Kotora biće svečano uručena nagrada “Čučkova knjiga” za roman “Sukubus”, najbolju debitantsku knjigu objavljenu u 2023. godini.

Organizator “Čučkovih književnih susreta” je Narodna biblioteka koja nosi ime ovog stvaraoca, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Han Pijesak.

Branko Čučak /1948-2008/, pjesnik, romanopisac, pripovjedač, dramaturg, publicista i esejista, proveo je djetinstvo i ranu mladost na Han Pijesku, gdje i sahranjen.

SRNA

Povezani članci

Humanitarna premijera filma “Ljubav tvoja i neposlušnost moja” u nedelju u Istočnom Sarajevu

Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” u nedelju, 21. aprila, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo organizuje humanitarnu premijeru filma “Ljubav Tvoja i neposlušnost moja”. Od prikupljenog novca Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” pomoći će višečlane srpske porodice, a Humanitarna organizacija “Mladi za Kosmet” pomoći će naše manastire na Kosovu i Metohiji. Film „Ljubav Tvoja i […]

Rade Jovanović- tvorac antologijskih narodnih pjesama narodne muzike

Goraždanin Radoslav Rade Jovanović, zaboravljeni stvaralac antologijskih narodnih pjesama i sevdalinki, mada je živio u 20. vijeku, kao da je podijelio sudbinu svih onih neznanih pjesnika iz davnih vremena čija imena nisu zapisana, a čije pjesme se nazivaju izvornim i narodnim. Jovanovićeve pjesme imale su tu moć da se brzo prošire i budu prihvaćene u […]