Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Podvig srpskih ljekara: Uklonili tumor težak 25 kilograma i djevojci spasili život

10 Decembar 2023
2 min.
Podvig srpskih ljekara: Uklonili tumor težak 25 kilograma i djevojci spasili život

Tim ljekara Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Srbije u Višegradskoj operisao je dvadesetdvogodišnju djevojku, koja je iz unutrašnjosti prebačena u kritičnom stanju. Tumor koji je rastao u predjelu jajnika, pritiskao je i druge organe i pravio tešku upalu u trbušnoj duplji.

Klinika za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj je referentna ustanova ne samo za Srbiju, nego i za čitav region, izjavio je Aleksandar Stefanović, direktor Klinike u Višegradskoj.

“Dakle iz jedne opšte bolnice u Srbiji nam je poslata kao hitna žena sa jakim bolovima. Mlada žena, izuzetno gojazna, 140 nešto kilograma imala, sa teškim znacima upale trbuha i jakim bolovima. Tako da smo posle veoma kratke pripreme pristupili operativnom zahvatu i ovako spolja gledajući se odmah videlo da se radi o jednom zaista ogromnom tumoru i čitav tim je uradio tu operaciju”, kazao je Stefanović za RTS.

Operacija je trajala tri sata, dodaje on, a hirurzi su najprije morali da punktiraju više od 10 litara vode iz tumora, kako bi na kraju mogli i pored velikog reza da izvade i čvrsti dio tumora kome je inicijalna veličina bila oko 70 centimetara i ukupne težine 25 kilograma. Tumor je pripadao lijevom jajniku, ostali organi su bili u upalnom procesu, ali bez nekih većih promjena.

“Tako da smo uradili jednu operaciju koja je prikladna stanju, ali smo i ostavili drugi jajnik, ostavili matericu pa da bude sreće, da ona se jednom ostvari i kao majka. Za sad se dobro oporavlja, ali zaista jedan neko izuzetan tumor, izuzetne veličine čak i za nas koji vidimo neretko takve tumore”, navodi Stefanović.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj tokom ove godine urađeno je preko 500 ciklusa medicinski pomognute oplodnje, dodaje on.

Pored toga urađeno je preko 65 zamrzavanja embriona, a u taj broj spadaju i embrioni iz donacija. Takođe, urađeno je 50 embriotransfera od zamrznutih embriona, a procenat uspješnosti od 35 osto je iznad svjetskih standara i na to su stručnjaci u Klinici veoma ponosni, naglašava Stefanović.

Dnevnik.rs

Povezani članci

Pozicija Mandića na čelu Skupštine neće biti dovedena u pitanje

 Pozicija Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore neće biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da, kako sad stvari stoje, nema potrebne većinu za njegovo razrješenje, javlja dopisnik Srne. Smjenu Mandića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista /DPS/. Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima […]

Prijem u Beogradu: Republika Srpska jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji (VIDEO)

U Domu Vojske Srbije u Beogradu održan je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava. Prijemu su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije i brojne zvanice. Istaknuto je da je prvi Ustav Republike Srpske, donesen 28. februara 1992-ge, bio vizionarski i hrabar potez tadašnjih srpskih poslanika i potvrda državnosti. Rezultat […]