Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Pojavio se novi soj korone – ima čak 32 mutacije

25 Novembar 2021
4 min.
Pojavio se novi soj korone – ima čak 32 mutacije

Naučnici upozoravaju da je u Južnoafričkoj Republici, Bocvani i Hong Kongu zabilježen novi soj korona virusa nazvan B.1.1.529 koja ima čak 32 mutacije koje bi joj možda mogle omogućiti da izbjegava imunitet stečen vakcinama i prebolijevanjem.

Za sada je sekvencionisanjem genoma identifikovan tek mali broj slučajeva, međutim, stručnjaci ističu da bi ih u opticaju moglo biti mnogo više. Naime, sasvim je moguće da uobičajeni testovi za druge sojeve ne mogu uspješno prepoznati prisutnost te varijante. Svi slučajevi, uključujući i onaj u Hong Kongu povezani su s Afrikom.

Izuzetno velik broj mutacija

Varijanta B.1.1.529, izdanak je stare varijante poznate kao B.1.1, koja je svojevremeno izazivala zabrinutost zbog toga što je dijelom mogla zaobići imunološki odgovor. Nova ima čak 32 mutacije na proteinu šiljku, prenosi “Index.hr“.

Virolozi sve vrijeme identifikuju nove varijante Kovida, ali one često izumru i budu istisnute zaraznijim varijantama. Za virus je važno i da je visoko zarazan i da uspješno izbjegava imuno sistem.

Iako je riječ o malom broju zaraženih, samo desetak, izvoz virusa u Hong Kong rađa zabrinutost da bi se kroz međunarodna putovanja varijanta mogla proširiti.

Funkcioneri i naučnici britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) prate i istražuju ovu varijantu.

Raste broj novozaraženih u Južnoafričkoj Republici

Broj potvrđenih novozaraženih u Južnoafričkoj Republici u posljednje vrijeme je u porastu – sa 312 u ponedjeljak skočio je na više od 860 u utorak. Ali, naučnici smatraju da je za sada ipak još prerano reći postoji li veza tog porasta s novom “super varijantom”.

Prvi slučajevi nove varijante prikupljeni su u Bocvani 11. novembra, a najraniji u Južnoafričkoj Republici zabilježen je tri dana kasnije. Slučaj otkriven u Hong Kongu bio je 36-godišnji muškarac koji je imao negativan PCR test prije leta iz Hong Konga u Južnoafričku Republiku, gdje je boravio od 22. oktobra do 11. novembra. Test je bio negativan po povratku u Hong Kong, ali je kasnije 13. novembra bio pozitivan dok je muškarac još bio u karantinu.

Virolog sa Imperiala govori o “užasnom profilu šiljka”

Novu varijantu identifikovao je Tom Pikok, virolog sa Imperial Collegea u Londonu, koji je objavio detalje na forumu za dijeljenje sekvenci i na Twitteru.

“Izvoz varijante u Aziju implicira da bi mogla biti raširenija nego što bi samo sekvenciranje impliciralo. Takođe, izuzetno velika dužina grane i nevjerovatno velika količina mutacija na šiljku ukazuju na to da bi to mogla biti varijanta od stvarne zabrinutosti (predviđa se bijeg od većine poznatih monoklonskih protivtijela)”, naveo je.

Profil mutacija na šiljku varijante B.1.1.529 opisao je kao “stvarno grozan” i “užasan”.

“Vrijedi naglasiti da su brojevi u tom dijelu Afrike, koji je prilično dobro uzorkovan, vrlo niski, ali varijantu bi trebalo vrlo brzo početi pratiti zbog užasnog profila šiljka (moglo bi se nagađati da bi ta varijanta mogla antigenski biti gora od gotovo bilo koje druge).

Povećana zaraznost i izbjegavanje protivtijela?

Mutacije na proteinu šiljak oruđe su kojim se virus prilagođava kako bi izbjegavao imunološki odgovor organizma, kako bi se lakše vezao uz stanice domaćina te kako bi lakše ulazio u njih. Mutacije su često beskorisne ili štetne te uglavnom mogu smanjiti sposobnost širenja virusa, ali u nekim rijetkim slučajevima one mu mogu pomoći da bude zarazniji i da izbjegava protivtijela.

Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Univerzitetu Cambridge, rekao je za “Guardian” da je njegova laboratorija otkrila da dvije mutacije na B.1.1.529 povećavaju infektivnost i smanjuju prepoznavanje antitijela.

“Prisutne mutacije svakako izgledaju kao razlog za veliku zabrinutost”, rekao je.

“Međutim, ključno svojstvo virusa koje nam je nepoznato je njegova zaraznost, jer se čini da je to prvenstveno pokretalo varijantu delta. Imuni bijeg samo je dio slike onoga što se može dogoditi”, dodao je.

Nije sigurno da će se ova varijanta uspješno širiti

Virusni imunolog Luka Čičin-Šain, koji radi u poznatom Helmholtz centru za infektološka istraživanja u njemačkom Braunšvajgu, kaže da za sada nema mjesta za paniku, iako ima za oprez.

“Beta varijanta, koja je takođe izvorno primijećena u Africi, do sada je bila varijanta s najnaglašenijim imunim bijegom, ali bila je potisnuta varijantom delta koju protivtijela i vakcine bolje prepoznaju i to zato jer delta lakše prodire u stanice pa se i brže širi. Stoga nije sigurno hoće li se ova varijanta znatnije proširiti”, objasnio je za “Index” Čičin-Šain.

Ako se nova varijanta pokaže uspješnom u širenju, naučnici će trebati pokrenuti razvoj vakcina protiv nje jer bi ona mogla postati ozbiljan problem u 2022.

index.hr

Povezani članci

Ljekarka kažnjena zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu

Hirurškinja u Austriji kažnjena je zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu u maju ove godine. Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umesto leve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije. U sredu je sud u Lincu proglasio 43-godišnjakinju krivom za teški nemar i propisao kaznu od 2.700 evra. Udovici pacijenta, koja je umrla […]

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta. “Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći […]