Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Položeni vijenci i cvijeće na Vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik”

16 Jun 2024
2 min.
Položeni vijenci i cvijeće na Vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik”

 Na Vojničkom spomen-groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu danas su brojne delegacije položile cvijeće nad Centralni krst povodom Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.


Vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Zatim cvijeće su položili narodni poslanici i predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, te načelnici opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

U ime Srbije cvijeće su položili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i predstavnici Ambasade Srbije, te boračkih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Prethodno je za sve stradale srpske borce služen pomen.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u organizaciji Odbor Vlade Republike Srpske nastavlja se u 12.00 časova služenjem parastosa u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniju na čijim unutrašnjim zivdovima su upisana imena 4.210 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Obraćanje zvaničnika planirano u porti ovog manastira u 12,15 časova.

Na Vojničkom groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Sarajevsko-romanijski korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a sjedište mu je bilo u Lukavici. Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja korpusa.

SRNA

Povezani članci

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena Erazmus povelja

Univerzitetu u Istočnom Sarajevu dodijeljena je Erazmus povelja u visokom obrazovanju od 2021. do 2027. godine čime je prepoznata posvećenost Univerziteta ka unapređenju kvaliteta rada i nastave, kao i internacionalizaciji i unapređenju međunarodne saradnje, posebno u razmjeni studenata i osoblja i učešću u međunarodnim projektima. Ova povelja je osnovni uslov za sve visokoškolske ustanove koje […]

Održana akciјa čišćenja Trnova (FOTO

Opština Trnovo organizovala je danas akciju čišćenja lokalne zajednice koja je okupila više od 50 učesnika. Akcija se odvijala od granice opštine Trnovo sa Kalinovikom (Rogoj) do granice sa federalnom opštinom Trnovo. Pozivu su se odazvali mladi, članovi udruženja i zaposleni u ustanovama sa područјu ove opštine. “Od prevoјa Rogoј uz putni poјas prema Trnovu, […]