Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

02 Februar 2023
2 min.
Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

Skupština Srbije danas će početi posebnu sjednicu o Kosovu i Metohiji, odnosno o izvještaju Vlade Srbije o pregovorima sa Prištinom, kojoj će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U izvještaju Vlade o Kosovu i Metohiji navodi se da je došlo do eskalacije krize, sistemske diskriminacije i nasilja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da Beograd neće odustati od hitnog formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/.

U Izvještaju o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara ove godine ocijenjeno je da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Vlada ističe i da Beograd neće odustati od zahtjeva da ZSO bude hitno formirana u skladu sa propisanim nadležnostima, kao i da će i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbjednosti Srba u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

“Srpska strana će nastaviti da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i `remetilačkog faktora` u regionu”, piše i izvještaju, uz napomenu da je Srbija u EU okarakterisana kao konstruktivna strana.

Poslanici Skupštine Srbije će o vladinom izjveštaju o Kosovu i Metohiji raspravljati na posebnoj sjednici parlamenta koja počinje u 10.00 časova.

SRNA

Povezani članci

Pozicija Mandića na čelu Skupštine neće biti dovedena u pitanje

 Pozicija Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore neće biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da, kako sad stvari stoje, nema potrebne većinu za njegovo razrješenje, javlja dopisnik Srne. Smjenu Mandića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista /DPS/. Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima […]

Prijem u Beogradu: Republika Srpska jedna od najvećih srpskih pobjeda u modernoj istoriji (VIDEO)

U Domu Vojske Srbije u Beogradu održan je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i godišnjice proglašenja njenog prvog Ustava. Prijemu su prisustvovali zvaničnici Republike Srpske i Srbije i brojne zvanice. Istaknuto je da je prvi Ustav Republike Srpske, donesen 28. februara 1992-ge, bio vizionarski i hrabar potez tadašnjih srpskih poslanika i potvrda državnosti. Rezultat […]