Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

02 Februar 2023
2 min.
Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

Skupština Srbije danas će početi posebnu sjednicu o Kosovu i Metohiji, odnosno o izvještaju Vlade Srbije o pregovorima sa Prištinom, kojoj će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U izvještaju Vlade o Kosovu i Metohiji navodi se da je došlo do eskalacije krize, sistemske diskriminacije i nasilja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da Beograd neće odustati od hitnog formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/.

U Izvještaju o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara ove godine ocijenjeno je da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Vlada ističe i da Beograd neće odustati od zahtjeva da ZSO bude hitno formirana u skladu sa propisanim nadležnostima, kao i da će i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbjednosti Srba u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

“Srpska strana će nastaviti da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i `remetilačkog faktora` u regionu”, piše i izvještaju, uz napomenu da je Srbija u EU okarakterisana kao konstruktivna strana.

Poslanici Skupštine Srbije će o vladinom izjveštaju o Kosovu i Metohiji raspravljati na posebnoj sjednici parlamenta koja počinje u 10.00 časova.

SRNA

Povezani članci

Vučić: Nadam se da im neće pasti na pamet da ukinu Republiku Srpsku i ubijaju srpski narod (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija neće da nasjeda na provokacije koje dolaze iz BiH niti da ratuje sa Bošnjacima. – Јa vam sad otvoreno kažem – mi nećemo da ratujemo protiv vas. Možete da radite šta hoćete, možete da izmišljate, možete da provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv […]

Vučić: Analiza o oduzimanju nadležnosti Republici Srpskoj (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je pripremljena analiza o oduzimanju nadležnosti Republici Srpskoj kroz narušavanje Dejtonskog sporazuma. – Kao što su radili nama sa Briselskim sporazumom. Bićete iznenađeni sa kolikom pažnjom su rušili Dejtonski sporazum da bi rušili Srpsku. Zašto im smeta Srbija, jer poštuje Dejton. Zato sam kriv ja i pomirio […]