Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

02 Februar 2023
2 min.
Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

Skupština Srbije danas će početi posebnu sjednicu o Kosovu i Metohiji, odnosno o izvještaju Vlade Srbije o pregovorima sa Prištinom, kojoj će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U izvještaju Vlade o Kosovu i Metohiji navodi se da je došlo do eskalacije krize, sistemske diskriminacije i nasilja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da Beograd neće odustati od hitnog formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/.

U Izvještaju o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara ove godine ocijenjeno je da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Vlada ističe i da Beograd neće odustati od zahtjeva da ZSO bude hitno formirana u skladu sa propisanim nadležnostima, kao i da će i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbjednosti Srba u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

“Srpska strana će nastaviti da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i `remetilačkog faktora` u regionu”, piše i izvještaju, uz napomenu da je Srbija u EU okarakterisana kao konstruktivna strana.

Poslanici Skupštine Srbije će o vladinom izjveštaju o Kosovu i Metohiji raspravljati na posebnoj sjednici parlamenta koja počinje u 10.00 časova.

SRNA

Povezani članci

Preminuo mladi fudbaler (20) iz Čačka

Poslije duge borbe sa teškom bolešću preminuo je Stefan Lazić (20), mladi fudbaler Borca iz Čačka. Ovom momku je 2016. godine dijagnostifikovan maligni mezenhimalni tumor na potkoljenici. Situacija se dodatno iskomplikovala nakon preloma potkoljenice na treningu FK Crvena zvezda gdje je 2017. godine bio na probi.

Osmogodišnja djevojčica koju je otac držao kao roba ima desetak kilograma: Ljekari bdiju nad njom

Osmogodišnja djevojčica, koju je otac držao u kadi najmanje tri godine i dalje se nalazi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Kako se nezvanično saznaje, malena je non-stop gladna. – Izgleda kao dete od tri i po godine, sićušna je, jedva da ima 10 kilograma. Halapljivo jede, stalno je gladna i traži još. Lekari su […]