Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

02 Februar 2023
2 min.
Posebna sjednica Skupštine Srbije; Prisustvuje i Vučić

Skupština Srbije danas će početi posebnu sjednicu o Kosovu i Metohiji, odnosno o izvještaju Vlade Srbije o pregovorima sa Prištinom, kojoj će prisustvovati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U izvještaju Vlade o Kosovu i Metohiji navodi se da je došlo do eskalacije krize, sistemske diskriminacije i nasilja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i da Beograd neće odustati od hitnog formiranja zajednice srpskih opština /ZSO/.

U Izvještaju o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara ove godine ocijenjeno je da za takav razvoj događaja isključivu odgovornost snosi prištinska strana.

Vlada ističe i da Beograd neće odustati od zahtjeva da ZSO bude hitno formirana u skladu sa propisanim nadležnostima, kao i da će i ubuduće biti usredsređena na neposrednu zaštitu bezbjednosti Srba u pokrajini i srpskih nacionalnih interesa.

“Srpska strana će nastaviti da kroz mirovnu politiku aktivnog učešća u pregovaračkom procesu onemogući bilo kakav osnov prištinskoj strani za maliciozno i lažno prikazivanje Srbije kao nekonstruktivnog i `remetilačkog faktora` u regionu”, piše i izvještaju, uz napomenu da je Srbija u EU okarakterisana kao konstruktivna strana.

Poslanici Skupštine Srbije će o vladinom izjveštaju o Kosovu i Metohiji raspravljati na posebnoj sjednici parlamenta koja počinje u 10.00 časova.

SRNA

Povezani članci

Јoš jedan Srbin uhapšen na Kosovu i Metohiji – zastrašivanje ne prestaje

Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević uhapšen je danas na administrativnom prelazu Brnjak i sa lisicama na rukama, bez ikakvog obrazloženja, odveden južno od Ibra, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju. Sofronijević je u trenutku hapšenja bio sa suprugom, koja je očevidac ove najnovije represije tzv. kosovske policije, navedeno je u saopštenju. […]

Crnokošuljaši sa ustaškim zastavama pred pravoslavnom crkvom, puštali Tompsonove pjesme

Pred pravoslavnom crkvom na Cvjetnom trgu u Zagrebu danas se okupila grupa desničara koja je nosila ustašku zastavu sa prvim bijelim poljem i puštala pjesme Marka Perkovića Tompsona. Riječ je o ekstremno desnoj stranci AHSP na čijem je čelu Dražen Keleminec koji je već jednom pravosnažno osuđen zbog izvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni!”, prenosi […]