Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Posjeta pravoslavnim svetinjama u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

11 Februar 2024
2 min.
Posjeta pravoslavnim svetinjama u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

 Delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i parlamentarci Grčke i Kipra posjetiće danas pravoslavne svetinje u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te razgovarati u odvojednim susretima sa NJegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostom i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada.

Prema programu posjete, delegacija će prisustvovati Svetoj liturgiji u Staroj crkvi u Sarajevu, nakon čega će posjetiti Muzej Stare crkve.

Potom je predviđena posjeta Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice, a u 11.30 časova mitropolit Hrizostom upriličiće prijem u zgradi Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu.

U 13.00 časova delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i parlamentaraca posjetiće manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, a potom i Vojničko spomen-groblje “Novi Zejtinlik” na Sokocu. Visoku delegaciju na Sokocu dočekaće načelnik opštine Milovan Bjelica.

U 15.30 časova planiran je radni ručak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada, a u 18.00 časova biće organizovana posjeta Spomen-kapeli Svetog Dimitrija na Veljinama i lokaciji izgradnje budućeg hrama u opštini Istočno Novo Sarajevo.

U delegaciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja su generalni sekretar Skupštine Maksimos Harakopulos /Maximos Charakopoulos/, koji je i poslanik grčkog parlamenta, član Međunarodnog sekreterijata Interparlamentrane skupštine pravoslavlja Panikos Leonidu /Panikos Leonidou/, koji je i poslanik Predstavničkog doma Republike Kipar, i savjetnik u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Kosta Migdalis /Kostas Mygdalis/.

Domaćin delegaciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i parlamentarcima Grčke i Kipra je šef delegacije Parlamentrane skupštine BiH u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Snježana Novaković Bursać.

SRNA

Povezani članci

Sveštenik sa Pala saslušan u policiji

Sveštenik koji se dovodi u vezu sa prodajom lažnih diploma juče je saslušan u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo. Saslušanje je trajalo više od dva sata. Iz PU potvrđuju da su po prijavi dva lica saslušali B.K., saznaje portal 369. “Obavještavamo Vas da je Policijska uprava Istočno Sarajevo od lica inicijala C.N i K.V. zaprimila usmenu […]

Ćosović: Zatražiću kupovinu novih udžbenika

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović najavio je da će na sutrašnjoj sjednici predložiti da se po hitnom postupku u budžetu iznađu sredstva za kupovinu novih udžbenika za svu djecu ove opštine, umjesto polovnih koje im je obećao načelnik Marinko Božović. “Ako vladajuća većina odbije ovaj naš prijedlog, pokazaće svoje […]