Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Posjeta pravoslavnim svetinjama u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

11 Februar 2024
2 min.
Posjeta pravoslavnim svetinjama u Sarajevu i Istočnom Sarajevu

 Delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i parlamentarci Grčke i Kipra posjetiće danas pravoslavne svetinje u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, te razgovarati u odvojednim susretima sa NJegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostom i gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada.

Prema programu posjete, delegacija će prisustvovati Svetoj liturgiji u Staroj crkvi u Sarajevu, nakon čega će posjetiti Muzej Stare crkve.

Potom je predviđena posjeta Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice, a u 11.30 časova mitropolit Hrizostom upriličiće prijem u zgradi Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu.

U 13.00 časova delegacija Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i parlamentaraca posjetiće manastir Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, a potom i Vojničko spomen-groblje “Novi Zejtinlik” na Sokocu. Visoku delegaciju na Sokocu dočekaće načelnik opštine Milovan Bjelica.

U 15.30 časova planiran je radni ručak sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva LJubišom Ćosićem i načelnicima opština u sastavu grada, a u 18.00 časova biće organizovana posjeta Spomen-kapeli Svetog Dimitrija na Veljinama i lokaciji izgradnje budućeg hrama u opštini Istočno Novo Sarajevo.

U delegaciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja su generalni sekretar Skupštine Maksimos Harakopulos /Maximos Charakopoulos/, koji je i poslanik grčkog parlamenta, član Međunarodnog sekreterijata Interparlamentrane skupštine pravoslavlja Panikos Leonidu /Panikos Leonidou/, koji je i poslanik Predstavničkog doma Republike Kipar, i savjetnik u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Kosta Migdalis /Kostas Mygdalis/.

Domaćin delegaciji Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i parlamentarcima Grčke i Kipra je šef delegacije Parlamentrane skupštine BiH u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja Snježana Novaković Bursać.

SRNA

Povezani članci

Crkva Uspenja presvete Bogorodica Palama svjedok istorije i preteča razvoja Pala

Crkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama podignuta je 1909. godine, a projektant crkve bio je mladi slikar Lazar Drljača, čiji je ovo jedini izvedeni arhitektonski projekat. Inicijativa i najveća zasluga za izgradnju crkve pripada prvom paljanskom svešteniku Đorđu Grabežu i tadašnjem crkvenoškolskom odboru. Sveštenik Đorđe bio je otac Trifka Grabeža, člana Mlade Bosne i jednog […]

Radić: Nezabilježeno da načelnik opštine Sokolac bojkotuje rad Skupštine (VIDEO)

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac Đorđe Radić rekao je da je do sada nezabilježeno u ovoj lokalnoj zajednici da načelnik opštine bojkotuje rad Skupštine opštine, te ocijenio da je načelnik ovim “pokazao neozbiljno ponašanje prema građanima”. “Građani su ga birali da štiti njihove interese, da troši transparentno sredstva koja su na raspolaganju […]