Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Posle Norveške, Irska i Španija priznale Palestinu

22 Maj 2024
2 min.
Posle Norveške, Irska i Španija priznale Palestinu

Poslije Norveške, Španija i Irska su priznale palestinsku nezavisnost, saopštili su danas premijeri te dvije zemlje Pedro Sančez i Sajmon Haris.

– Danas, Irska, Norveška i Španija objavljuju da će priznati državu Palestinu. Svako od nas će preduzeti neophodne korake da ta odluka stupi na snagu. Uvjeren sam da će nam se još neke zemlje priključiti u preuzimanju ovog važnog koraka narednih nedjelja – istakao je Haris.

On je dodao da je odluka tri zemlje da se prizna Palestina “legitimno pravo na državnost”.

– Ovo rješenje je podrška rješenju o dvije države, što je jedini ispravan put ka miru i bezbjednosti za Izrael, Palestinu i njihove narode – naveo je Haris.

Premijer Irske je istakao da po međunarodnom humanitarnom zakonu, civili moraju biti zaštićeni.

– Palestinci u Gazi prolaze kroz najstrašniju patnju, poteškoće i glad. Kako neko može da opravda činjenicu da tamo djeca odlaze uveče na spavanje, ne znajući da li će se probuditi? Civili sa svih strana moraju biti zaštićeni međunarodnim humanitarnim pravom. Јedini put ka miru je politički – poručio je Haris, prenio je irski javni servis RTE.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas u Kongresu da će Španija priznati palestinsku državu 28. maja, navodeći da je došlo vrijeme da se pređe sa riječi na djela i da Španija to čini zbog “mira, koherentnosti i pravde – prenosi Pais.

Naglasio je da ta odluka nije protiv Izraela, Јevreja ili u korist Hamasa.

– Želim jednu stvar da razjasnim, ovo priznanje nije protiv bilo koga, nije protiv naroda Izraela, naroda koji cijenimo. A mnogo manje protiv Јevreja, naroda vrijednog divljenja, čija je istorija povezana sa Španijom. Niti to ide u prilog Hamasu, kako kažu neki poslanici, koji pokušavaju da iskoriste tu situaciju – rekao je Sančez.

On je najavio i da će Španija primiti 30 djece iz Gaze sa dijagnozom karcinoma.

– U nekom trenutku kada bombardovanje prestane, a mediji i međunarodna zajednica budu mogli da vide šta se dešava u Gazi, shvatićemo da smo svi bili svjedoci jedne od najmračnijih epizoda. Tog dana Španci će moći da kažu da su bili na pravoj strani istorije – dodao je on.

Tanjug

Povezani članci

Usvojen 14. paket sankcija Moskvi

Savjet EU usvojio je 14. paket sankcija Rusiji, koji uključuje restriktivne mjere protiv dodatnih 116 pojedinaca i subjekata. Novousvojenim mjerama zabranjuje se investiranje za završetak projekata tečnog prirodnog gasa u izgradnji. “Sankcijama je zabranjeno medijima EU, političkim strankama i analitičkim organizacijama da primaju sredstva iz ruskih izvora. Mjere su uvedene i protiv kompanija iz Kine, […]

Orban pozvao na smjenu Fon der Lajenove

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je na smjenu predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen, jer smatra da je njen mandat na čelu Komisije “najgorih pet godina u istoriji EU”. On je u intervjuu za njemačku medijsku grupu “Funke” pojasnio da je za smjenu Fon der Lajenove zbog njene “male efikasnosti”. “Ekološka tranzicija je potpuni […]