Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Posljednji Ford Mondeo za Evropu sišao sa proizvodnih traka

07 April 2022
1 min.
Posljednji Ford Mondeo za Evropu sišao sa proizvodnih traka

Nekada popularni model iz D segmenta spreman je za penziju na Starom kontinentu.

Još prije nekoliko godina je američka marka najavila da će se usredsrediti na SUV i krosover modele u Evropi.

Transformacija portoflija je uveliko počela, pa je tako najpopularniji model Forda sa ove strane Atlantika krosover iz B segmenta – Puma.

Sada je stigla i zvanična potvrda iz Forda – proizvodnja Mondea u fabrici u Valensiji je završena.

Došli su teški dani za kompletan velikoserijski D segment, gotovo da nijedan pripadnik ove klase (sem Passata i Superba) ne može da se pohvali iole solidno prodajom u Evropi.

Tako je i Mondeo poslije gotovo tri decenije duge karijere na našem kontinentu primoran da ode u istoriju.

Ford je već potvrdio da pete generacije Mondea neće biti, bar za ovdašnje kupce.

Podsjetimo, Mondeo je stupio na scenu sada već daleke 1993. godine, i otada je u Evropi prodato više pet miliona primjeraka.

Američki brend potvrdio je da će nakon odlaska limuzine upražnjen prostor u fabrici u Valensiji iskoristiti za uvećavanje proizvodnje hibridnog pogonskog sklopa, kao i za pojačavanje tempa montaže hibridne Kuge.

Povezani članci

Šta se desi kada umjesto benzina naspete dizel: Na ovoj pumpi ljudima danima sipali pogrešno gorivo

Na benzinskoj pumpi u Međimurju ljudi su danima umjesto benzina točili dizel. Vozilo je usporavalo, gubilo na snazi, s vremenom i stalo. Teško je palilo, a nakon nekog vremena nije se ni moglo upaliti. A da bi stvar bila gora, istim smo gorivom napunili i rezervoar traktorske kosilice fudbalskog kluba – riječi su Ivana Međimurca […]

Rusija planira da oživi automobilske marke Volga i Pobjeda

Automobilski brendovi Volga i Pobjeda mogli bi da ožive u Rusiji, izjavio je ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov. “Mogu da otkrijem planove koje ima naša auto industrija. Prije svega, više nije tajna da će se proizvoditi Moskvič. Kolege imaju planove da ožive marku Volga ili Pobjeda ili obje”, rekao je manturov u intervjuu […]