Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Posljednji Ford Mondeo za Evropu sišao sa proizvodnih traka

07 April 2022
1 min.
Posljednji Ford Mondeo za Evropu sišao sa proizvodnih traka

Nekada popularni model iz D segmenta spreman je za penziju na Starom kontinentu.

Još prije nekoliko godina je američka marka najavila da će se usredsrediti na SUV i krosover modele u Evropi.

Transformacija portoflija je uveliko počela, pa je tako najpopularniji model Forda sa ove strane Atlantika krosover iz B segmenta – Puma.

Sada je stigla i zvanična potvrda iz Forda – proizvodnja Mondea u fabrici u Valensiji je završena.

Došli su teški dani za kompletan velikoserijski D segment, gotovo da nijedan pripadnik ove klase (sem Passata i Superba) ne može da se pohvali iole solidno prodajom u Evropi.

Tako je i Mondeo poslije gotovo tri decenije duge karijere na našem kontinentu primoran da ode u istoriju.

Ford je već potvrdio da pete generacije Mondea neće biti, bar za ovdašnje kupce.

Podsjetimo, Mondeo je stupio na scenu sada već daleke 1993. godine, i otada je u Evropi prodato više pet miliona primjeraka.

Američki brend potvrdio je da će nakon odlaska limuzine upražnjen prostor u fabrici u Valensiji iskoristiti za uvećavanje proizvodnje hibridnog pogonskog sklopa, kao i za pojačavanje tempa montaže hibridne Kuge.

Povezani članci

Čemu služi čep na vratima automobila (VIDEO)

Da li ste ikada obratili pažnju na čep koji se nalazi sa donje strane vrata vašeg automobila? Kako bi automobil bio pouzdan i trajao što duže, proizvođači ugrađuju čitav niz funkcija koje su prije svega praktične, a služe što boljem održavanju automobila. Jedna od čestih “boljki” jeste korozija koja se pojavljuje na limariji svakog automobila, […]

Ovo je najskuplji auto uvezen u BiH prošle godine

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, najskuplji automobil u prošloj godini koji je uvezen u BiH iznosio je 504,329 KM uz dodatna davanja koja su iznosila 85,768 KM. Radi se o automobilu Mercedes Benz Mejbah S 680 4 MATIK. U TOP 10 uvezenih automobila u prošloj godini našli su se još i Ferari F8 Tributo […]