Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Pozicija Mandića na čelu Skupštine neće biti dovedena u pitanje

29 Februar 2024
3 min.
Pozicija Mandića na čelu Skupštine neće biti dovedena u pitanje

 Pozicija Andrije Mandića na čelu Skupštine Crne Gore neće biti dovedena u pitanje, s obzirom na to da, kako sad stvari stoje, nema potrebne većinu za njegovo razrješenje, javlja dopisnik Srne.


Smjenu Mandića sa mjesta predsjednika Skupštine Crne Gore inicirala je opoziciona Demokratska partija socijalista /DPS/.

Da bi inicijativa koju su juče dostavili poslaničkim klubovima ušla u skupštinsku proceduru, potrebno je 10 potpisa poslanika. Ako se prijedlog nađe na dnevnom redu i ako se o njemu bude glasalo, za Mandićevu smjenu potrebna je podrška većine od ukupnog broja prisutnih poslanika /41/.

Te većine sada nema jer su juče iz vladajućih Pokreta Evropa sad /PES/ i Socijalističke narodne partije /SNP/ zvanično saopštili da neće glasati za prijedlog DPS-a, dok je članica vladajuće koalicije inicijativu DPS-a nazvala “nedosljednom”.

U SNP-u smatraju da dolazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Crnu Goru ne predstavlja nikakav problem niti prijetnju građanima, što je navedeno kao jedan od razloga za smjenu Mandića.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore /UCG/ Vladimir Dobričanin saopštio je da UCG neće podržati inicijativu DPS-a jer je ona “zlonamjerna i besmislena”, te da su “razlozi zatražene smjene cinični i ponovo pozivaju na sukobe i podjele među građanima Crne Gore”.

Albanske stranke su za poštovanje koalicionog sporazuma o formiranju Vlade i ostalih organa vlasti, što je poruka da Mandić može biti miran što se tiče predstavnika Albanaca u Crnoj Gori.

S druge strane, za Mandićevu smjenu glasali bi Bošnjačka stranka /BS/ i Hrvatska građanska inicijativa /HGI/.

Predsjedništvo DPS-a je odlučilo da ta partija pokrene inicijativu za razrješenje Mandića, a dokument su juče uputili svim poslaničkim klubovima, osim koaliciji “Za budućnost Crne Gore” /ZBCG/, čiji je Mandićeva Nova srpska demokratija /NSD/ dio.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić rekao je juče u parlamentu da postoji nekoliko razloga za smjenu Mandića, kao to što je bio u izbornom štabu SNS-a sa Aleksandrom Vučićem u izbornoj noći, zatim što je postavio u kabinetu srpsku trobojku i primio predsjednika Dodika u Skupštinu Crne Gore.

Specijalno državno tužilaštvo /SDT/ otvorilo je izviđaj povodom krivične prijave dijela opozicije protiv Mandića za zloupotrebu službenog položaja, potvrdio specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

SDT provjerava je li Mandić zloupotrijebio položaj zbog isticanja trobojke.

Krivičnu prijavu podnijeli su sredinom februara klubovi poslanika DPS-a, Socijaldemokrata, Demokratske unije Albanaca i Hrvatske građanske inicijative. Oni tvrde da je Mandić zloupotrijebio službeni položaj isticanjem trobojke u svom kabinetu.

Mandić je izabran na funkciju 30. oktobra prošle godine, glasovima poslanika ZBCG, PES-a, Demokrata, Ujedinjene Crne Gore, Albanskog foruma, SNP-a, kao i nezavisnih poslanika Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović.

SRNA

Povezani članci

„Er Srbija“ dobila prvu ženu kapetana-pilota

Vanja Marčeta (32), prva je žena kapetan u ATR floti “Er Srbije” i ujedno prvi pilot koja je to zvanje stekla u okviru srpske nacionalne avio-kompanije. Vanja je karijeru u “Er Srbiji” započela 2016. godine kao kopilot na avionu tipa “boing 737-300”. Od 2022. godine nalazila se na poziciji kopilota, a 9. jula 2024. godine […]

Vučić uručio Orden zasluga žandarmu Milošu Jevremoviću

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Beogradu Orden zasluga za odbranu i bezbjednost prvog stepena žandarmu Milošu Jevremoviću, koji je ranjen prilikom obezbjeđenja Ambasade Izraela, a u današnjem obraćanju je istakao da je ovo priznanje sa dubokim značenjim i da hrabrost nije samo odlika pojedinca. “Zato bih želeo da zahvalim porodici, predsedniku, ministru, lekarima. […]