Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Jevtimija Velikog: Jedan postupak danas smatra se velikim grehom

02 Februar 2023
2 min.
Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Jevtimija Velikog: Jedan postupak danas smatra se velikim grehom

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju praznik Prepodobnog Jevtimija Velikog, svetitelja iz 5. vijeka.

Prepodobni Jevtimije Veliki, rođen je u jermenskom gradu Melitini, blizu rijeke Eufrata, u porodici plemenitih i znamenitih roditelja.

Od ranog djetinjstva vrijeme je provodio u molitvi, a kao mladić se zamonašio i počeo da živi po strogim pravilima monaha. Nakon nekog vremena, oko Jevtimija počeli su da se okupljaju mnogi učenici, od kojih su neki kasnije i sami postali znameniti svetitelji – Kiriak Otšelnik, Sava Osvećeni, Teoktist i drugi.

Predanje kaže da je Jevtimije bio veliki čudotvorac – izgonio je demone, liječio teške bolesti, izvodio vodu u pustinjama, umnožavao hljeb, proricao… Svoje učenike učio je da je važan život ispunjen trudom i radom, a zabilježeno je da je govorio: “Ako vi bez svoga truda jedete hljeb, znači vi jedete tuđi trud”.

Pored pećine u kojoj je živio izgrađen je manastir, koji je još i dugo posle njegove smrti bio prepun monaha. Priča kaže, da je poslednja zapovijest koju je Jevtimije Veliki izdao prije nego što je umro, bila da kapija manastira nikada ne bude zatvorena, i da ovo mjesto služi kao mjesto odmora za svakog putnika namjernika.

Prepodobni Jevtimije Veliki umro je 473. godine, a njegovoj sahrani je prisustvovao i jerusalimski patrijarh Anastasije. Priča kaže da je patrijarh morao da čeka cijeli dan, dok je ogromna masa naroda cjelivala svetitelja, i tek uveče uspio da dovrši opelo. Prema predanju, sedmog dana nakon smrti, Jevtimije se prikazao svom učeniku Domentijanu, sav svijetao i radostan kao pravi “sin svjetlosti”.

Zbog života koji je posvetio drugima, i učenju o tome da čovjek mora da pruži pomoć čak i neznancu kada se ovaj nađe u nevolji, Prepodobni Jevtimije Veliki i danas se smatra zaštitnikom slabih i nesrećnih ljudi.

Smatra se da je veliki grijeh na današnji dan otjerati prosjaka sa praga, ili odbiti da pružite pomoć nekome ko to traži. Ako to učinite, narod kaže, uvrijedićete Prepodobnog Jevtimija Velikog, a onda ćete život provesti bez njegovog blagoslova i ništa vam neće ići od ruke.

Povezani članci

Slavimo SVETU MARIJU EGIPĆANKU: Simbol je pokajanja i oproštaja

Pravoslavni vjernici 14. aprila obilježavaju Svetu Mariju Egipćanku, koja je rani život provela prodajući svoje tijelo zbog neutažive požude, sve dok nije otkrila vjeru u Boga. Prepodobna Marija Egipćanka, rođena oko 344. godine negdje u Egiptu, sa 12 godina je pobjegla od roditelja za Aleksandriju. Sama je govorila da je bila gonjena neutaživom željom i […]

Danas slavimo Prepodobnog Jovana Lestvičnika: Iza sebe je ostavio delo koje se čita i dan-danas

Pisac znamenite „Lestvice“ došao je od nekud na Sinajsku Goru kao šesnaestogodišnji dečko i tu ostao, najpre kao poslušnik, po tom kao otšelnik i najzad kao Sinajski iguman do svoje 83 godine, kada je i skončao, oko 608. godine. NJegov životopisac, monah Danil, kaže za njega: „Uznese se telom na Goru Sinajsku, a duhom na […]