Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Pravosudne institucije da reaguju i osude zločince

10 Jun 2021
3 min.
Pravosudne institucije da reaguju i osude zločince

Pravosudne institucije u BiH konačno treba da reaguju i osude krivce za zločine nad srpskim civilima u selu Čemernu, jednom od mnogobrojnih stratišta Srbi za koje niko od zločinaca iz reda bošnjačkog naroda nije odgovarao, izjavio je izaslanih srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Boško Tomić.


“Na ovom tužnom mjestu 32 osobe su stradale samo zato što su bili Srbi. Ono što mi očekujemo jeste da pravosudne institucije u BiH konačno reaguju i osude one koji su krivi za zločine počinjene nad srpskim civilima u selu Čemerno”, rekao je Tomić u Čemernu gdje je danas obilježeno 29 godina od zvjerskog masakra srpskih civila od pripadnika tzv. Armije BiH.

Prema njegovim riječima, na osnovu presuda za ratne zločine, samo dva odsto se odnosi na presuđene bošnjačke vojne starješine i zločince, a za sve ostalo su krivi Srbi.

Bošnjaci su, kako je istakao Tomić, prvi na početku rata u BiH počeli da se svete u sredinama u kojima je srpski narod bio manjina, te naveo primjer Žepe, Ledića, Čemerna, ali i mnogih drugih stratišta gdje Srbe nije štitila njihova vojska.

“Zato je veoma bitno da Srbi imaju svoju Republiku Srpsku, svoju policiju koja će braniti i sačuvati svoj narod”, poručio je Tomić.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je da su srpski žitelji sela Čemerna od najmlađih do najstarijih bili žrtve neviđenog masakra i zločina, koje su nad njima počinile prve komšije Bošnjaci.

“Nama ništa drugo ne preostaje osim da se borimo i nadamo da će BiH konačno biti pravna država i da će počinioci ovakvih zločina biti pronađeni i kažnjeni”, naveo je Lučić.

Organizator memorijalnog skupa i ove godine je Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo, u saradnji sa porodicama žrtava i institucija i organizacijama sa ovog područja.

Neki od preživjelih žitelja Čemerno i članova porodica žrtava evocirali su tužne uspomene na stravično jutro 10. juna 1992. godine, kada su muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova, te pripadnici tzv. Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja napali ovo selo u kojem više ne živi nijedan Srbin.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom.

Ubijeni su gotovo svi stanovnici, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u ovom mjestu unište sve što je srpsko.

Oni koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni, odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a selo je ostalo razoreno i spaljeno.

SRNA

Povezani članci

Apel Ministarstva rada: Zaštiti radnike od visoke temperature

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske apelovalo je da svi poslodavci, zbog izuzetno visoke temperature vazduha, izvrše preraspodjelu radnog vremena i tako zaštite zdravlje radnika, primjenjujući Međunarodni standard ISO 7243. “Nesporno je da učestale vrućine utiču na zdravlje radnika, posebno onih koji rade na otvorenom i duže vrijeme su izloženi suncu zbog čega dolazi […]

U Srpskoj šest lica oboljelo od virusa korona, preminulo dvoje

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 304 lаbоrаtоriјska uzоrka, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd […]