Ravna planina banerRavna planina baner

Sport

Predstavljeni sportisti iz Srpske za igre BRIKS-a (VIDEO)

10 Jun 2024
3 min.
Predstavljeni sportisti iz Srpske za igre BRIKS-a (VIDEO)

U Banjaluci su večeras predstavljeni sportista koji će nastupati na sportskim igrama BRIKS-a u ruskom gradu Kazanju.

Delegaciju Republike Srpske na igrama u Kazanju čini 90 sportista koji će se takmičiti u gimnastici, karateu, džudou, veslanju, plivanju, košarci, e-sportu, tenisu, stonom tenisu i rukometu.

Član reprezentacije Republike Srpske Marina Kurteš rekla je da joj je velika čast što će biti dio tima koji će predstavljati Srpsku na sportskim igrama u Rusiji.

– Želim zahvaliti predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ministru za sport Selmi Čabrić što su nam omgućili da učestvujemo na ovako velikom sportskom događaju – rekla je Kurteševa i dodala da je sigurna da će sportisti iz Srpske dati veliki maksimum i da će se pokazati u što boljem svjetlu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zahvalio je sportistima što predstavljaju Republiku Srpsku na igrama BRIKS-a, poželjevši im sreću.

– Hvala što ste dio ovog istorijskog trenutka. Ono što vam niko nikada neće oduzeti jeste to da ste prva reprezentacija Republike Srpske koja je otišla na ovo takmičenje, nemojte se sklanjati ni pred kim, budite ponosni. Od Republike Srpske imaćete svaku vrstu podrške – poručio je Dodik.

On je istakao da je ovo zaista istorija, činjenica da Republika Srpska na reprezentativnom nivou učestvuje na igrama BRIKS-a, najvažnije svjetske organizacije zemalja u svakom smislu.

Dodik je naglasio da su ove igre predigra za ono što će se dešavati na političkom nivou na samitu BRIKS-a u oktobru.

– Zato nam je i važno da budemo dio te strukture. Mi se ovim ne odričemo nekih drugih mogućnosti – rekao je Dodik.

Dodik je Kurtešovoj uručio zastavu Republike Srpske pod kojom će nastupati sportisti iz Srpske.

Dodik je, prije početka manifestacije predstavljanja sportista, rekao da je pozvan na zatvaranje igara BRIKS-a i da će nastojati da se odazove pozivu.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je učešće na igrama BRIKS-a prilika da se sportisti iz Srpske pojave samostalno, kao reprezentacija Republike Srpske, pojave na ovim značajnim igrama koje su svojevrsne male Olimpijske igre.

– Budite sigurni da vi pišete sportsku istoriju Republike Srpske – rekao je Višković.

On je istakao da je veoma značajno za Srpsku da se, nakon 30 godina od njenog nastanka, ukazala prilika da samostalno kao reprezentacija učestvuje na sportskim igrama BRIKS-a u Kazanju.

Višković je rekao da zemlje BRIKS-a predstavljaju više od polovine svjetske populacije, te da je budućnost u tome da se Srpska kao mala zajednica i nacija priključi jednoj tako moćnoj organizaciji, što nema namjeru da krije.

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Selma Čabrić poručila sportistima koji će pod zastavom i himnom Republike Srpske predstavljati svoju zemlju na sportskim igrama BRIKS-a u Rusiji da je velika čast, ponos, ali i obaveza da Srpsku predstave u najboljem svjetlu na tako značajnoj sportskoj smotri.

– Ponosni smo što možemo da kažemo da će naši reprezentativci pod zastavom i himnom Republike Srpske predstavljati našu zemlju na velikoj sportskoj smotri – sportskim igrama BRIKS-a. To je velika čast, ponos, ali i obaveza da punog srca, dajući sve od sebe izađete na sportski teren i date sve od sebe da predstavite Republiku Srpsku u najboljem svjetlu – rekla je Čabrićeva.

Sportske igre zemalja BRIKS-a biće održane od 11. do 24. juna u ruskom gradu Kazanju.

Povezani članci

Selena Lekanić osvojila dvije medalje na MOSI u Užicu

 Član Karate kluba “Drina” iz Višegrada Selena Lekanić osvojila je srebrnu i bronzanu medalju na Međuopštinskim omladinskim sportskim igrama /MOSI/ u Užicu. Lekanićeva je osvojila srebrnu medalju u kategoriji preko 68 kilograma, a bronzanu u apsolutnoj kategoriji u seniorskoj konkurenciji. “Bilo je veoma naporno i teško, jer je bilo mnogo više takmičara nego prethodnih godina. […]

Sokolačkim sportistima još četiri medalje

Atletičarka Sara Lučić sa Sokoca osvojila je bronzanu medalju u skoku uvis na 59. Međuopštinskim omladinskim sportskim igrama /MOSI/ u Užicu, a sokolačka ženska ekipa u streljaštvu srebrnu medalju. Lučićeva je član Atletskog kluba “Glasinac”, reprezentativka i šampion Republike Srpske i BiH i osvajač više medalja na evropskim i balkanskim prvenstvima. Ekipu opštine Sokolac, koja […]