Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Prijeti manjak žena na globalnom nivou

24 Septembar 2021
1 min.
Prijeti manjak žena na globalnom nivou

Muškarci bi u idućim godinama mogli znatno brojčano da nadmaše žene na globalnom nivou zbog abortusa zasnovanih na polu.


Prema novoj studiji objavljeno u časopisu “BMJ global helt”, globalna stabilnost stanovništva mogla bi biti ugrožena zbog sklonosti koje dovode do abortusa u slučajevima nerođenih djevojčica.

Istraživači napominju da je nekoliko zemalja od 70-tih godina prošlog vijeka imalo iskrivljen brojčani omjer polova u korist dječaka i to zbog prenatalnog “izbora pola”.

Procjenjuje se da bi te zemlje do 2030. mogle izgubiti još 4,7 miliona žena, a do 2100. čak 22 miliona.

Studija sugeriše da bi “iskrivljen brojčani omjer polova u mnogim narodima mogao uticati na dugoročnu stabilnost i održivi društveni razvoj”.

U Velikoj Britaniji je zbog toga predložen zakon kojim se posebno zabranjuju abortusi zasnovani na polu djeteta, ali još nije izglasan.

Takođe, sve više je abortusa određenih prema polu u Sjevernoj Irskoj, koja ima najliberalniji zakon za abortuse u Velikoj Britaniji.

U Sjevernoj Irskoj abortus je dozvoljen i do 12. sedmica trudnoće, a razlog može biti “bilo koji”.

Studija konstatuje da se i u Aziji, u određenim zajednicama, na žene vrši pritisak da pobace ženske fetuse.

SRNA

Povezani članci

Eksperti preporučili “fajzerovu” vakcinu za djecu

Ekspertski panel glasanjem je ubjedljivo podržao preporuku američkoj Federalnoj agenciji za hranu i lijekove /FDA/ da odobri upotrebu vakcine protiv kovida 19 kompanija “Fajzer” i “Biontek” za djecu uzrasta od pet do jedanaest godina. Panel je ocijenio da koristi od vakcine nadmašuju rizike. Odobrenje vakcine za ovu starosnu grupu bio bi važan regulatorni korak ka […]

Rusija: Nedopustiva demonizacija srpskog naroda u BiH

Rusija je zabrinuta nepovoljnim trendom razvoja situacije u BiH i poziva da se obustavi destruktivno miješanje u poslove ove zemlje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije. “Zabrinuti smo nepovoljnim trendom razvoja unutarpolitičke situacije u BiH. Nova spirala međunacionalne napetosti u zemlji, izazvana neodgovornim postupcima bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, dobija razmjere bez presedana, stvara potencijalnu […]