Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić

11 April 2024
2 min.
Prikazan dokumentarni film posvećen Dari Sekulić

U okviru manifestacije “Poetski dani Dare Sekulić” večeras je u Istočnom Sarajevu održano poetsko veče “Knjige su isto što i ljudi”, muzičko-poetski recital “Vojnici regruti”, uz učešće pjesnika i gostiju iz Vlasotinca, a prikazan je dokumentarni film “Čekajući krst” posvećen ovoj pjesnikinji.


Umjetnički direktor “Forum teatra” i reditelj filma Vitomir Mitrić rekao je noovinarima da je ostvarenje “Čekajući krst” premijerno prikazan u martu na 71. filmskom festivalu u Beogradu, te da mu je izuzetno drago što će publika u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo imati priliku da ga pogleda.

“Film je eksperimentalan, na neki način i dokumentaran u onom segmentu gdje govori o sahrani Dare Sekulić. U jednim dijelu i ona učestvuje sa temom da razmišlja o životu i smrti čekajući svoj krst da smiri dušu”, naglasio je Mitrić.

Banjalučki književnik Mirko Vuković ispiričao je da je Daru Sekulić upoznao u danima kada nije bila na vrhuncu slave, vaću suprotno, na dnu, ali i da je tada u takvim okolnostima bila velika.

Pokrovitelji manifestacije su grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Dara Sekulić, prema mnogima najznačajnija srpska pjesnikinja poslije Desanke Maksimović, preminula je 12. aprila 2021. godine u Sarajevu u 91. godini. Imala je dug i traumatičan životni put koji je okončan u porodičnom krugu u Sarajevu.

Život Sekulićeve obilježila su dva rata, u kojima su se zapatile dvije velike traume. Trauma djevojčice sa Korduna kojoj su ustaše spalile kuću i pobile više članova brojne porodice, te iz posljednjeg rata, kada je ponovo morala iskusiti dramu izbjeglištva. /

SRNA

Povezani članci

Pale: Sutra na otvorenom prikazivanje filma “Varljivo leto ’68”

“Kinoteka Republike Srpske” i Savjet mladih Pale organizovaće sutra bioskop na otvorenom na Palama, a posjetioci će moći da gledaju domaći film “Varljivo leto `68” režisera Gorana Paskaljevića. Za sve posjetioce u Olimpijskom parku na Palama biće obezbijeđene stolice i “lejzi begovi” za potpuni ugođaj, saopšteno je iz Savjeta mladih Pale. Projekcija je planirana za […]

Zatvoren “Art simpozijum Jahorina”

Na Ekonomskom fakultetu na Palama sinoć je zatvorena 20. Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” na kojoj je predstavljeno više od 20 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je novinarima da je zadovoljan ovogodišnjim jubilarnim Sazivom i da je publika večeras mogla vidjeti prelijepu izložbu slika […]