Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Priština ponovo zabranila Petkoviću da posjeti Kosovo i Metohiju

23 Novembar 2021
2 min.
Priština ponovo zabranila Petkoviću da posjeti Kosovo i Metohiju

Direktoru Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini zabranile su da posjeti pokrajinu i prisustvuje sutrašnjoj ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani, saopšteno je iz ove kancelarije.

“Međutim, nijedna zabrana neće sprečiti zvanični Beograd da nastavi da pomaže naš narod i ulaže u srpske sredine i to /predsjednik Vlade samoproglašenog Kosova/ Aljbin Kurti nikada neće moći da spreči”, navodi se u saopštenju.

Petković je tokom dvodnevne posjete sutra i u četvrtak, 25. novembra, trebalo da posjeti i više socijalno ugroženih i povratničkih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji i uruči im prijeko potrebnu pomoć.

U saopštenju se podsjeća da je ovo već četvrti put da vlasti u Prištini onemogućavaju posjetu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju južnoj srpskoj pokrajini.

“Zato se postavlja pitanje da li su međunarodni faktori uopšte spremni da zauzdaju Kurtija u njegovom rušilačkom pohodu na sve tekovine Briselskog sporazuma i drugih dogovora postignutih u Briselu tokom procesa dijaloga”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da se svakim novim danom i potezom koji povuče Kurti udaljava od dijaloga i procesa normalizacije odnosa i ovakvim zabranama direktno krši sve sporazume o slobodi kretanja i zvaničnim posjetama, osim svih ostalih dogovora koje ne poštuje.

U saopštenju se dodaje da će o najnovijoj zabrani biti obaviješteni svi međunarodni faktori, kao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak koji je danas u posjeti Beogradu.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju postavljaju pitanje kako je to dozvoljeno Kurtiju da pravi “Veliku Albaniju”, a nije dozvoljeno zvaničnim predstavnicima Beograda da posjete svoj narod i svoje svetinje na Kosovu i Metohiji.

“Na koji način ovakve zabrane doprinose normalizaciji odnosa, pogotovu imajući u vidu da je poseta najavljena u skladu sa sporazumom o zvaničnim posetama i na vreme”, podsjeća se u saopštenju.

SRNA

Povezani članci

Mokra Gora proglašena najboljim turističkim selom na svijetu

Generalna skupština Svjetske turističke organizacije UN u Madridu proglasila je danas Mokru Goru za najbolje turističko selo svijeta. Mokra Gora je izabrana među više od 170 aplikacija iz 75 zemalja svijeta, što je jasna demonstracija njenih izuzetnih vrijednosti, saopštila je Turistička organizacija Srbije. U saopštenju je navedeno da će ovo svjetski značajno priznanje doprinijeti da […]

Kurc potvrdio da se povlači iz politike

 Bivši austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je da prestaje da se bavi politikom.On se obratio novinarima u Beču nakon što je list “Kronen cajtung” ranije objavio vijest da se Kurc povlači iz politike. Kurc je rekao da želi da posveti vrijeme svojoj porodici, prenio je “Sputnjik”. “Danas se otvara novo poglavlje u mom životu”, izjavio […]