Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Probijena odbrana Ukra kod Ugljedara, čim padnu Soledar ili Bahmut – počinje završna bitka za Donbas

15 Avgust 2022
2 min.
Probijena odbrana Ukra kod Ugljedara, čim padnu Soledar ili Bahmut – počinje završna bitka za Donbas

Snage Donjecke Republike probile su – uz podršku ruske vojske ukrajinsku odbranu kod Ugljedara, grada u Donbasu pored kojeg se nalazi najveća termocentrala u Evropi.

Zamenik ministra informacija DNR Daniil Bezsonov tim povodom je rekao:

«U glavnoj ulozi bili su borci naše Rudarske divizije koji su napravili ozbiljan prodor i prema samom Ugljedaru. Ukrajinska armija pretrpela teške gubitke i u živoj sili i u tehnici“.

Predsednik DNR Denis Pušiljin izjavio je da armija Donjecke Republike, zajedno sa ruskom vojskom, napreduje na još tri pravca.

Apostrofirao je Marjinku, Soledar i Bahmut (Artjomovsk).

Čim padnu Soledar ili Bahmut, saveznicima će biti otvoren put na Kramatorska i Slavjansk i počeće odlučujuća „bitka za Donbas“

I u njoj će – ne samo iz pozadine – učestvovati i važnu, možda i glavnu, ulogu igrati Amerikanci i Britanci kojima su podređeni svi u Kijevu.

Amerikanci već danima najdirektnije učestvuju u navođenju raketa svojih višecevnih bacača HIMARS na Antonovski most preko Dnjepra i Zaporošku atomsku centralu.

Juče su na mestu udara po toj elektrani nađeni fragmenti britanske rakete Brimstone koju je teško oboriti čak i sa savremenim sistemima PVO.

Pored dečijeg vrtića i škole, ubila je muškarca koji je izveo psa u šetnju.

Vladimir Rogov, druga figura u vojno-civilnoj administraciji Zaporožja, izjavio je da će Zaporoška atomska centrala biti bezbedna tek kad jedinice kijevske hunte budu isterane iz tri naselja na desnoj obali Dnjepra: Nikopolja, Marganeca i Tomakovke.

Iz njih ukrajinska vojska gađa Zaporošku atomsku elektranu.

Ukrajincima se, uprkos ovim udarima, ne piše dobro.

Kod Soledara je njihova 14. mehanizovana brigada izgubila preko 2 hiljade vojnika.

fakti.rs

Povezani članci

Potpisani dokumenti: DNR, LNR, Hersonska i Zaporoška oblast ujedinile se sa Rusijom

U Moskvi se održala svečanost na kojoj se Putin obratio, a potom i potpisao zvanično pripajanje Rusiji četiri ukrajinske regije. “Znate da su u Donjecku, Zaporožju, Hersonu i Lugansku održani referendumi. Glasovi su prebrojani i ljudi su definitivno odlučili, bez ikakve sumnje. Danas ćemo potpisati sporazume o pripojenju. To je volja miliona ljudi”, započeo je […]

U Kremlju potpisivanje sporazuma o prisajedinjenju Hersona, Zaporožja, Luganska i Donjecka

Predsjednik Rusije Vladimir Putin održaće u Kremlju govor tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o ujedinjenju Luganske i Donjecke Narodne Republike (LNR i DNR), Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom. Ruski predsednik se u okviru svečanosti koja počinje u 14 sati sastaje s liderima oslobođenih teritorija. Kako je najavljeno, Putin će održati opširan govor. Putin je kasno […]