Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Promovisana zbirka pjesama “Budi srećan gdje god da si” jedanaestogodišnje Ene Vuković

08 Februar 2024
2 min.
Promovisana zbirka pjesama “Budi srećan gdje god da si” jedanaestogodišnje Ene Vuković

U Narodnoj biblioteci u Sokocu danas je učenicima dva niža razreda Osnovne škole predstavljena knjiga “Budi srećan gdje god da si”, autora Ene Vuković – jedanaestogodišnje djevojčice iz Han Pijeska.

“Ko god da čita moje pjesme – mislim da mu proradi mašta”, izjavila je ova talentovana djevojčica, te zahvalila drugaricama – Mili Dupljanin, Teodori Mirović i Nataliji Vasiljević, koje je prate uz plesnu koreografiju.

Direktor Narodne biblioteke “Branko Čučak” iz Han Pijeska Ozrenka Đurić Radulović rekla je da je ovo samo jedno u nizu predstavljanja Enine knjige koje je ova ustanova, kao izdavač, organizovala od oktobra, kada je ovo djelo bilo i na Beogradskom sajmu knjiga.

Prema njenim riječima, nije uobičajeno da djevojčica rođena 2013. godine napiše oko 70 pjesama i pokaže ih svojoj učiteljici, nakon čega su zatražile pomoć od Narodne biblioteke “Branko Čučak” i Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

“Potražili smo mišljenje stručnjaka, pedagoga, psihologa, naših pjesnika Vida Vukelića i Bore Kapetanovića i roditelja, da bismo čuli kako bi objavljivanje tih stihova uticalo na odrastanje i razvoj djevojčice”, izjavila je Radulovićeva novinarima.

Učiteljica u Osnovnoj školi “Milan Ilić – Čiča Šumadijski” Biljana Mitrović rekla je da sa Enom radi od njene sedme godine, kada je mogao da se prepozna njen talenat – za pisanje, pjevanje, crtanje i za igru.

“Prateći njen rad odlučila sam da njene stihove predam stručnim licima, a uz podršku roditelja i Narodne biblioteke u Han Pijesku”, rekla je Mitrovićeva i navela da je ilustracije za zbirku radio poznati karikaturista i ilustrator Tošo Borković iz Beograda.

Direktor Narodne biblioteke Sokolac Božica Janković naglasila je da je današnja posjeta grupe osnovaca ovoj ustanovi dan za pamćenje jer je ovo druženje izazvalo divne emocije kod mališana.

Slijede promocije knjige “Budi srećan gdje god da si” u Palama i u Bijeljini. 

SRNA

Povezani članci

Sokočanka Nikolina Krunić promovisala zbirku pjesama “Mrtva kost”

Sokočanka Nikolina Krunić, promovisala je u Narodnoj biblioteci Sokolac svoju prvu zbirku pjesama “Mrtva kost” i predstavila se publici etno-pjesmom, kao još jednim od talenata kojima je obdarena. Krunićeva je rekla novinarima da je ovo njena prva zbirka pjesama, “poezije slobodnog stiha” u kojoj je sumirala stvaralaštvo od 19. do 25. godine, izdvojivši određen broj […]

Kabare “Nas dve” poklon Kulturnog-sportskog centra i opštine Pale građanima povodom 8. marta

Kulturno-sportski centar i opština Pale povodom Međunarodnog praznika žena, 8. marta, građanima poklanjaju besplatnu pozorišnu predstavu “Nas dve”. Predstava će biti odigrana u Kulturnom centru Pale u ponedeljak, 4. marta od 19.00 časova. Kabare je režirala glumica Tatjana Kecma, koja tumači i glavnu ulogu, a u predstavi pjeva Zoe Kida. Kabare predstava “Nas dve” govori […]