Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija

13 Oktobar 2021
2 min.
Prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da je prošlo vrijeme nametanja rješenja za BiH i sankcija.
Dodik je naveo da su BiH nadležnosti jasne i da ih on ne ruši, kao što to rade određeni predstavnici političkog Sarajeva.

On je za RTRS rekao da na međunarodnim događajima govori u ime Republike Srpske, na šta ima legitimno pravo u skladu sa podrškom naroda koji ga je izabrao.

Dodik napominje da drugi članovi Predsjedništva BiH na međunarodnim skupovima i bez saglasnosti iznose lične stavove, čime dovode u zabludu dio međunarodne zajednice.

On kaže da mnogi evropski lideri, s kojima je razgovarao, shvataju buduću situaciju u BiH i da je prošlo vrijeme nametanja rješenja i sankcija.

Dodik je rekao da je njegov najveći politički uspjeh to što je odbacio i nije dozvolio bilo kakve promjene Ustava BiH na štetu Srba.

On je naglasio da sa aspekta Republike Srpske odbrana nije u nadležnosti BiH i da bi bilo korisno i za Bošnjake-muslimane da nemaju vojsku, jer je to bespotreban trošak.

Dodik je rekao da se u BiH potpuno zaostalo u vojnoj opremi, tehnici i naoružanju, te da Oružane snage BiH služe kao privjesak NATO-u.

“Bolje bi bilo da smo tih 400, 500 miliona KM, čime plaćamo vojsku, iskoristili da gradimo auto-puteve. To je za 10 godina pet milijardi KM, a šta smo imali? Vojska je sve lošija i samo su muslimani zaiteresovani da je popunjavaju”, kaže Dodik.

Dodik je rekao da se nedavnoj obratio na samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu i sreo značajne ljude, te da je poručio rukovodstvu Generalne skušpštine UN da sistem u BiH ne funckioniše.

On je dodao da će na osnovu njegovih razgovora uskoro u BiH i Banjaluku doći neko od rukovodilaca UN da se razjasni sporna situcija.

Dodik je naglasio da je razgovarao i sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, te da Rusija ostaje principijelna kada je riječ o poštovanju izvornog Dejtona.

SRNA

Povezani članci

Zaraženo još 439 osoba u Srpskoj, preminulo sedam

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnja 24 čаsа, u Institutu zа јаvnо zdrаvstvо Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе, Univеrzitеtskој bоlnici u Fоči i u bоlnicаmа Sv. Vrаčеvi u Biјеljini i Sv. аpоstоl Lukа u Dоbојu izvršеnо је tеstirаnjе 956 lаbоrаtоriјskih uzоrаkа, а nоvi virus kоrоnа pоtvrđеn је kоd […]

Šeranić: Vakcinacija buster dozom na osnovu naučnih saznanja

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je na bazi naučnih saznanja i preporuka organizovan sistem vakcinacije buster dozom u Srpskoj. Šeranić je podsjetio da je u Republici Srpskoj počela vakcinacija buster dozom, te da je fokus stavljen na najugroženije kategorije stanovništva. “Čekali smo da dođemo do određenih naučnih preporuka […]