Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Prvi pretres u istrazi za opoziv Bajdena, u fokusu biznis njegovog sina

29 Septembar 2023
2 min.
Prvi pretres u istrazi za opoziv Bajdena, u fokusu biznis njegovog sina

Predstavnički dom američkog Kongresa predvođen republikancima održao je danas prvo saslušanje u istrazi za opoziv demokratskog predsednika Džozefa Bajdena, manje od tri dana prije nego što će se vlada djelimično zatvoriti ukoliko ne bude postignut dogovor dvije stranke o budžetu.

Republikanci, koji vode istragu o opozivu Bajdena, iznijeli su detalje stranih isplata članovima njegove porodice, ali nisu iznijeli dokaze da je američki predsjednik imao ličnu korist od toga, prenio je Glas Amerike.

Na početku pretresa, republikanci su tvrdili da je Bajden lagao o poslovima članova porodice u inostranstvu i da nije preduzeo korake da ih ogradi od svojih službenih dužnosti dok je bio potpredsjednik između 2009. i 2017.

– Amerikanci zahtijevaju odgovornost za kulturu korupcije – poručio je predsjedavajući Odbora za nadzor vlade Džejms Komer.

Demokrate i nekoliko nezavisnih svjedoka saopštili su da nema dokaza da je Bajden primao novac iz inostranstva dok je bio potpredsjednik.

Svjedoci na pretresu, profesor Univerziteta Džordž Vašington Džonatan Tarli i forenzički računovođa Brus Dubinski, rekli su da odbor ima dovoljno dokaza da pokrene istragu za opoziv, ali ne i da opravda podizanje optužnice.

Još jedan profesor prava, Majkl Gerhart za Univerziteta Sjeverne Karoline, rekao je da nije čuo kredibilne dokaze da se opravda istraga i upozorio odbor da ga motiviše politika.

Četvrti svjedok, bivša zvaničnica Sekretarijata za pravosuđe Ajlin O’Konor rekla je da je sekretarijat bio suviše blag tokom vođenja istrage o Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsjednika, protiv kojeg je podignuta optužnica za posjedovanje oružja.

Republikanci navode da su Bajden i njegova porodica lično profitirali od politike koju je vodio kao potpredsjednik tokom administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame između 2009. i 2017.

U odvojenoj tački, oni takođe navode da se Sekretarijat za pravosuđe mešao u poresku istragu Hantera Bajdena.

Bela kuća saopštila je da je istraga neutemeljena i vođena politikom uoči predsjedničkih izbora 2024, kada će se Bajden verovatno još jednom suočiti sa republikancem Donaldom Trampom, kome predstoje četiri suđenja.

Tanjug

Povezani članci

Pad sistema širom svijeta: Obustavljeni letovi, blokirane kompanije, banke, mediji…

Niz australijskih kompanija, banaka, medija i aviokompanije prijavilo je danas da su izloženi masovnom sajber napadu. Letovi su otkazani na aerodromu u Sidneju, u supermarketima je nastala haotična situacija, a programi TV mreža su poremećeni usljed pada kompjuterskih sistema, prenosi Bi-Bi-Si. Samo nekoliko sati prije Australije, nekoliko američkih avio-kompanija je takođe prijavilo da mora da […]

Mediji: Bajden odustaje od kandidature, neće podržati Kamalu Haris

Američki predsjednik Džozef Bajden planira da za nekoliko dana odustane od predsjedničke kandidature, ali neće podržati potpredsjednika Kamalu Haris kao svoju zamjenu, javila je televizija “Njuzmaks”. Više izvora reklo je da je Bajden pristao da povuče svoju kandidaturu, što bi moglo da se dogodi već ovog vikenda, pri čemu je nedjelja najvjerovatniji dan. Za njega […]