Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Punih 28 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma

21 Novembar 2023
1 min.
Punih 28 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.


Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Sporazum je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, a osim njega glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.

Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

SRNA

Povezani članci

Ljubav jača od metka i vjere: Na današnji dan ubijeni Boško i Admira, sarajevski Romeo i Julija

Boško Brkić i Admira Ismić, sarajevski Romeo i Julija, ubijeni na današnji dan 1993. godine na Vrbanja mostu u Sarajevu. Godine 1986. bili su tipični jugoslovenski tinejdžeri. Njegova majka kaže da su ih zanimali automobili, filmovi i muzika. Njihova ljubav, zauvijek, prekinuta je snajperskim hicima ispaljenim iz dijela Sarajeva pod muslimanskom kontrolom kada su na […]

Godina dana od masovnog ubistva učenika u školi “Vladislav Ribnikar”

 Na današnji dan prošle godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” učenik sedmog razreda K.K. je ubio devetoro učenika i čuvara škole. Na licu mjesta ubijeno je osam učenika i radnik obezbjeđenja, dok je još jedna teško ranjena djevojčica kasnije podlegla povredama. Maloljetnik je sam pozvao policiju i predao se, a privedeni su njegovi roditelji. Učenik […]