Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Putin putuje u Peking na otvaranje Olimpijskih igara; Sastanak sa Đinpingom

14 Januar 2022
1 min.
Putin putuje u Peking na otvaranje Olimpijskih igara; Sastanak sa Đinpingom

Predsjednik Rusije Vladimir Putin prisustvovaće otvaranju Olimpijskih igara u Pekingu 4. februara, a tada će se sastati sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Pripremamo zvanični rusko-kineski samit. Predsjednik Putin će, na poziv predsjednika Si Đinpinga, posjetiti Peking 4. februara – na dan otvaranja Olimpijskih igara. Istog dana će se održati pregovori na najvišem nivou – precizirao je Lavrov.

Kako je dodao, lideri Rusije i Kine će tokom razgovora obuhvatiti čitav spektar odnosa.

– U pripremi su rješenja koja su detaljno osmišljena, izvodljiva i koja zaista pomažu da povećamo našu saradnju – istakao je ministar.

O svim tim pitanjima rusko-kineske saradnje razgovaraće se tokom priprema za posjetu Putina Pekingu i tokom same posjete, konstatovao je Lavrov.

– Inače, dogovorio sam se sa mojim kolegom, prijateljem, ministrom spoljnih poslova Kine Vang Јiom da održimo sastanak uoči samita lidera i da detaljno razmotrimo čitavu međunarodnu agendu – saopštio je Lavrov.

Podsjetimo, SAD, Kanada, Australija i Velika Britanija u decembru su najavile diplomatski bojkot predstojećih Olimpijskih igara u Pekingu, a svoju odluku su obrazložile “sistematskim kršenjem ljudskih prava u Kini”.

Povezani članci

Potpisan ugovor: Tri podmornice – tri milijarde evra

Jerusalim — Izrael je potpisao ugovor o kupovini tri najsavremenije podmornice od nemačkog proizvođača Tisekrup, vredan tri milijarde evra. Kako je saopštilo izraelsko ministarstvo odbrane, podmornice na dizel i električni pogon klase Dakar trebalo bi da se isporuče Izraelu u narednih devet godina, prenosi AP. Izraelski ministar odbrane Beni Ganc rekao je da će nabavka […]

Instagram uvodi mjesečnu pretplatu?

Popularna društvena mreža Instagram mogla bi uvesti pretplatu za jedan dio sadržaja koji objavljuju korisnici, prenosi The Verge. Instagram navodno radi na mogućnosti uvođenja pretplate za tzv. “ekskluzivne storije”, što znači da bi influenseri bili u mogućnosti odabrati jedan dio svojih Instagram storija kojima će pristup imati samo oni koji plate za to. Korisnici Instagrama […]